НОВИНИ

Иван Нейков: Министерствата не знаеха за увеличението на бюджетните заплати

Министерски съвет ще обсъди утре възможностите за увеличение на бюджетните заплати с 10% от 1 януари 2019 г., заяви днес премиерът Бойко Борисов. Новината обаче е имала ефект на бомба за министерствата в кабинета, изключвайки финансовото ведомство, коментира в ефира на "Още от деня" експертът Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 11.09.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

След като веднъж е обещано, заден ход вече няма. Ние имаме 3-годишна бюджета прогноза, която предвиждаше догодина минималната заплата да бъде увеличена с 40 лв. Казаното днес обаче означава, че бюджетната прогноза се променя и тя трябва да скочи с повече, минимум 56 лв, коментира Иван Нейков.

Увеличение на средната заплата е в състояние да поеме натиска от увеличенията на всички тези цени, които се очакват, обясни експертът.

Тази зима очаквам проблеми за хората с ниски доходи поради евентуално увеличаване на инфлацията. Работещите бедни обаче не могат да намалеят с увеличаване на минималната работа заплата, така че за тях положението ще остане без промяна, коментира още Нейков.

Аз мисля, че увеличението на заплатите е реакция, която има за цел да намали конфликта в обществото, каза в заключение експертът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евелина Дамянова: БАН иска да задържи материалната база на НИМХ
Евелина Дамянова: БАН иска да задържи материалната база на НИМХ
Възпоменателни церемонии в САЩ за годишнината от атентатите на 11 септември
Възпоменателни церемонии в САЩ за годишнината от атентатите на 11 септември