НОВИНИ

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън

Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск, заяви в студиото на „Панорама“ Ивайло Калфин. Той илюстрира тезата си с липсата на енергийна стратегия и модернизацията на армията. По думите му, бъдещето на политиката и взимането на решения минава през новите технологии.

bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 18.01.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Македония се опитва да подобри отношенията си със съседите, но трябват промени в обществото и мисленето на политиците. Така Ивайло Калфин коментира промяната на името на Македония и надеждите на югозападната ни съседка да се присъедини към НАТО и ЕС.

Стратегическите решения в България се взимат само отвън, заяви Ивайло Калфин. Той илюстрира тезата си с липсата на енергийна стратегия, която в момента се прави по настояване на Брюксел, както и с модернизацията на армията, която по думите му се извършва по настояване на НАТО.

Няма смислена политика за решение с ромския въпрос, но се иска и обществен натиск и разбиране, но те не стават само с „тоягата“, отбеляза Ивайло Калфин.

„Не съм убеден, че познаваме процедурите на ЕС“ - така Ивайло Калфин коментира казуса с пакета „Мобилност“. По думите му, България е изпуснала правилния момент за реакция и не е използвала председателството си на Съвета на ЕС, за да постави този и други въпроси, които са били подминати, защото по думите му са били „трудни“. И малки държави, като Литва, Латвия и Естония, успяват да прокарат политиките си в ЕС.

Начините на правене на политика ще преминават през технологиите, предвиди Калфин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И румънските превозвачи се опасяват от Брекзит без споразумение
И румънските превозвачи се опасяват от Брекзит без споразумение
Петър Стоянов: Европа е родила само идеологии, които трудно правят сцепление
Петър Стоянов: Европа е родила само идеологии, които трудно правят сцепление