НОВИНИ

Спорове в парламента за промените в Изборния кодекс

Опозицията и част от коалиционните партньори се обявиха против идеите на депутати от ГЕРБ да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в изборния ден. От ГЕРБ защитиха предложението си и посочиха, че сега забраната се нарушава. Окончателните промени в Изборния кодекс предстои да бъдат гласувани първо в правната комисия в парламента, и после и в пленарната зала.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:55, 16.01.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Под формата на класации с песни или филми, в деня на вота се разгласяват проучвания как се движат гласовете за партиите. Шестима депутати от ГЕРБ, сред които Диана Саватева, смятат, че е дошъл моментът да отпадне забраната за обявяването на подобни данни, която така или иначе не се спазва.

Диана Саватева - ГЕРБ: След като това се случва е по-добре да се избегне това лицемерие, защото има факт. Резултати от социологически проучвания и допитвания се оповестяват и в деня за размисъл, и в изборния ден, макар и с алегорични изрази, с по-засукани фрази. Те се появяват в социалните мрежи, без това да води до санкция. От друга гледна точка пък медиите нямат право да го оповестяват в прав текст. Хората имат право да са информирани, може би ще повлияе на избирателната активност, но не виждам нищо лошо в това.

Патриотите са разделени в позицията си. Лидерът на НФСБ е против отпадането на забраната.

Валери Симеонов - лидер на НФСБ: Едно такова предложение означава като не се спазва законът, дайте да променим закона, че да угодим на нарушителите. По тази логика трябва да направим закон, ако има много убийства да оправдава убийствата. Това, че СЕМ не си върши работата въобще, това, че се нарушава гадно, брутално законът и в деня на изборите с измислените анкети по радиостанции и по сайтове, това не означава, че не трябва да се налагат санкции. Ще повлияе ли това оповестяване на резултатите? - Естествено, че ще повлияе, то затова се прави. Това е част от манипулацията преди изборите.
;

От ВМРО пък не виждат нищо лошо в предложението.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти, ВМРО: Това е една забрана, която се заобикаля на всички избори, по-скоро е смешно, че я има, отколкото да върши някаква работа. В това отношение не виждам проблем.

Левицата и ДПС са против да се разреши оповестяването на данни от проучвания в деня на вота.

Филип Попов - БСП: Смятате ли, че това ще повлияе на избирателите как ще гласуват? Да, категорично, тя затова беше забранена в настоящия изборен кодекс. Заобикалянето на закона не е причина или повод да бъде отменена нормата.
Хамид Хамид - ДПС: Докато не се справим с фалшивите новини и киберсигурността, тази забрана трябва да остане, защото кой ще понесе отговорността, ако някои медии обърнат изборния резултат в 5 следобед в изборния ден? Трябва ли да отменим и Закона за движение по пътищата, защото шофьорите карат с превишена скорост?

Вносителите от ГЕРБ се надяват предложението да бъде прието, а изборите ще покажат ефекта от него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин, превозвал 15 нелегални мигранти с микробус, е задържан във Франция
Българин, превозвал 15 нелегални мигранти с микробус, е задържан във Франция
Започва проверка за изразходваните средства за откриването на Пловдив 2019
Започва проверка за изразходваните средства за откриването на "Пловдив 2019"