Решаващи избори в Иран и Ирландия

Изборен ден в Иран и Ирландия. Вотът в Ирландия се очаква да определи икономическата политика на страната и може да се окаже решаващ за възможността Великобритания да излезе от Европейския съюз.

от БНТ
преди 4 години
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Ирландия гласува днес за парламент. Анализаторите предвиждат победа, макар и без пълно мнозинство за партията "Фина Гейл" на премиера Енда Кени. Освен, че обещава поетапно премахване на мерките за икономии, въведени през 2011, формацията е твърдо против излизането на Великобритания от Европейския съюз. Икономиката на Ирландия е пряко свързана с тази на Англия и евентуален "Брекзит" би се отразил изключително негативно на постигнатия през последните години икономически растеж.

Първи парламентарни избори в Иран след споразумението за ядрената програма на страната, постигнато с великите сили през юли. На тях едни срещу други ще се изправят консерваторите срещу умерените кандидати, близки до президента Хасан Рохани, които подкрепят ядрената сделка. Иранците ще гласуват още за Съвет на мъдреците - органът, който ще избере следващия върховен лидер на страната. Близо 55 милиона души имат право на глас.

Топ 24
Най-четени