НОВИНИ

Решаващи избори в Иран и Ирландия

Изборен ден в Иран и Ирландия. Вотът в Ирландия се очаква да определи икономическата политика на страната и може да се окаже решаващ за възможността Великобритания да излезе от Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 26.02.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Ирландия гласува днес за парламент. Анализаторите предвиждат победа, макар и без пълно мнозинство за партията "Фина Гейл" на премиера Енда Кени. Освен, че обещава поетапно премахване на мерките за икономии, въведени през 2011, формацията е твърдо против излизането на Великобритания от Европейския съюз. Икономиката на Ирландия е пряко свързана с тази на Англия и евентуален "Брекзит" би се отразил изключително негативно на постигнатия през последните години икономически растеж.

Първи парламентарни избори в Иран след споразумението за ядрената програма на страната, постигнато с великите сили през юли. На тях едни срещу други ще се изправят консерваторите срещу умерените кандидати, близки до президента Хасан Рохани, които подкрепят ядрената сделка. Иранците ще гласуват още за Съвет на мъдреците - органът, който ще избере следващия върховен лидер на страната. Близо 55 милиона души имат право на глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗК може да наложи глоба на компаниите, ако се докаже картел на горивата
КЗК може да наложи глоба на компаниите, ако се докаже картел на горивата
Раздават 88-те награди Оскар тази неделя
Раздават 88-те награди "Оскар" тази неделя