НОВИНИ

Избори през септември и нов вицеканцлер след политическия трус в Австрия

След краха на правителствената коалиция в Австрия, през септември предстоят извънредни парламентарни избори. Решението беше взето от президента Ван дер Белен след обсъждане с канцлера Себастиан Курц. Неясен остава съставът на кабинета, който ще управлява страната до тогава.Същевременно Сметната палата в Австрия започна проверка на финансирането на всички политически партии, като следствие от аферата с видеозаписа. На него подалият оставка вицеканцлер предлага заобикаляне на закона за дарение на Партията на свободата.Вижте повече подробности от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:42, 19.05.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Тази година в Австрия ще се гласува поне два пъти. След политическото зeметресение вчера, днес рано започнаха сондажните разговори между президента и канцлера.

Основните въпроси бяха кога точно ще са изборите и ще останат ли министрите на Партията на свободата в правителството.

След едночасово обсъждане по първия въпрос се получи яснота.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Възстановяването на доверието, новото начало трябва да стане толкова бързо, колкото позволява Конституцията. Затова настоявам за нови избори през септември.

Канцлерът Курц обеща максимална стабилност и дееспособност на правителството, а както и независимо разследване на всички подозрения срещу бившия вицеканцлер, възникнали след записа. Отговорните за това министри - на вътрешните работи и правосъдието, обаче са от Партията на свободата, която подалият оставка Хайнц-Кристиан Щрахе ръководеше до вчера. Така трусовете в Австрия не са отминали, въпреки облекчението на хората.

Ото Шварц, жител на Виена: Слава Богу, че след година и половина правителството приключи. Партията на свободата показа истинското си лице. Слава Богу, това свърши.
Андреа Винигер, жителка на Виена: Прекрасен ден беше вчерашният. Вече виждаме хубаво и добро бъдеще за Австрия.

Аферата с видеозаписа изглежда е била дело на германски творци и активисти за човешки права, които не веднъж са предизвиквали медийното и общественото внимание с инициативите си, които наричат "художествени намеси".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Многохилядни шествия в 50 европейски града против възхода на националистите
Многохилядни шествия в 50 европейски града против възхода на националистите
Екип на БНТ посети Центъра за обучение на астронавти в Кьолн
Екип на БНТ посети Центъра за обучение на астронавти в Кьолн