НОВИНИ

Избраха членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота

Парламентът избра 11 членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание от съдийската и прокурорската колегия. За да бъде избран, всеки един от кандидатите трябваше да получи 2/3 от депутатските гласове, тоест поне 160 гласа. Това се прави за първи път. Новият състав на висшия административен орган в съдебната система започва работа на 3 октомври с мандат от 5 години.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:16, 20.09.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Шестима бяха избраните в съдийската и петима в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. В съдийската колегия влязоха: Драгомир Кояджиков, Вероника Имова, Даниела Марчева, Боян Магдалинчев, Боян Новански и Стефан Гроздев.

А избраните за членове на висшия орган на съдебната власт от прокурорската камара са Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова, Калина Кючукова, Пламена Апостолова и Йордан Стоев.

И управляващи, и опозиция специално подчертаха преди гласуването прозрачността на процедурата и заявиха, че трябва да бъдат избрани тези кандидати, които са представили най-убедителни концепции пред Правната комисия.

Крум Зарков, зам.-председател на "БСП за България": Това, че един кандидат е издигнат от ПГ на ГЕРБ, БСП, ДПС, Воля или Обединените патриоти, не го прави член на тази Парламентарна група във Висшия съдебен съвет. Затова и всякакво квотно разпределение по групи и всякакъв пропорционален признак са нелогични.

От "Воля" не бяха съгласни с казаното от Крум Зарков.

Веселин Марешки, зам.-председател на НС, "Воля": В обществеността се прокрадва мнение, че за членове на ВСС ще бъдат избрани послушни магистрати, проекция на различни тайни кръгове и организации, които с действията си ще защитават техните бизнес интереси в ущърб на гражданите.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Аз съм убеден, че всички тези, които ще бъдат избрани днес за представители на ВСС, те ще носят своята отговорност и действително ще отговорят на очакванията както на обществото, но преди всичко на колегите си от съдебната система, които при всичките тези години са ги подкрепяли или са били заедно във взимането на важни решения, които са давали възможност държавата да бъде демократична и да бъде правова.

След представянето на всички 18 кандидати, 7 от тях отпаднаха, тъй като не събраха достатъчно гласове. Повече от необходимите 160 гласа получиха четирима юристи, предложени от ГЕРБ, трима, предложени от БСП, двама, предложени от "Обединените патриоти" и двама от ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха уникални находки край Провадия
Археолози откриха уникални находки край Провадия
Епидемия на дребната шарка в Гърция
Епидемия на дребната шарка в Гърция