Мария Габриел беше избрана днес за заместник-председател на Европейската народна партия. На конгреса на партията в Загреб, най-голямото европейско политическо семейство избра десет заместници на Доналд Туск, който снощи беше утвърден за лидер. В Загреб беше и премиерът Бойко Борисов.

След като Европейската народна партия за първи път в историята си избра лидер от бившия Източен блок, днес за един от неговите заместници беше избрана българка.

Мария Габриел, еврокомисар зам.-председател на ЕНП: Радвам се за това, което сме постигнали и че то се отчита. Но това е и една много голяма отговорност. Защото поемам този пост именно с тази идея - да влея от моята енергия в тази Европа - лидер, която искаме да видим.

Освен евродепутатите, делегати на конгреса бяха и кметове на ГЕРБ, както и представители на другите български партии, които членуват в ЕНП - СДС, ДСБ и Движение "България на гражданите".

Йорданка Фандъкова, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София: Това означава наистина огромни възможности и голямо признание за България. Възможности и за София. Госпожа Габриел винаги е помагала на България и София. Тя е един от най-активните членове на ЕНП.

Още един еврокомисар - австриецът Йоханес Хан ще бъде заместник на Доналд Туск. Друго известно име сред тях е предишният председател на Европейския парламента - италианецът Антонио Таяни, който е член на партията на Силвио Берлускони.

В Загреб премиерът Бойко Борисов се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович, с когото са обсъдили предстоящото хърватско председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на първи януари. Хърватия, както и България, ще се опита да държи високо в дневния ред интеграцията на Западните Балкани.

Преди да гласува за Габриел, Борисов коментира и номинацията й, както и признанието от Държавния департамент, че страната ни е съюзник, на който може да се разчита.

Бойко Борисов, министър-председател на България: След като и Кристалина Георгиева става президент на МВФ, затворихме устите на много хора. А това, което излиза от департамента на САЩ, ако си спомняте уважаемата госпожа Йончева как размахваше едни листа. Може да вземете вчерашното писмено съобщение на сайта на Държавния департамент на САЩ, то казва всичко.

Над 2000 делегати участваха в конгреса в Загреб. Големият липсващ сред тях беше унгарският премиер Виктор Орбан, чиято партия Фидес в момента е със замразено членство и няма право да участва в партийни събития.

Избират Мария Габриел за заместник-председател на ЕНП

Избират Мария Габриел за заместник-председател на ЕНП

Втори ден на конгреса на Европейската народна партия в Загреб. Днес най-голямото политическо семейство в Европа избира заместник-председатели на Донал...