Изчезналият Астакос се завръща в Черно море

Снимка на нашия зрител Валентин Давидов ни изпрати по следите на ракообразен обитател на Черно море. Става дума за вид рак, който рибарите наричат Астакос. Години наред той не се е хващал в мрежите, тъй като замърсените води и липсата на достатъчно кислород са унищожавали популацията му. Какво се е променило и защо изчезналото ракообразното се завръща във водите на Черно море вижте в репортажа.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Д. Цекова, Н. Чавдаров
преди 3 години
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Ангел Атанасов се занимава с рибарство повече от 40 години. Той разказва,че след дълго отсъствие, ракообразният обитател вече се завръща в Черно море.

Ангел Атанасов - рибар
" От пет-шест години не го е имало, защото зимите са по-топли. Това малко хора го знаят."

Според доцент Соня Узунова, ракообразното е един от най-едрите представители на вида и живее на дълбочина повече от пет метра.

Доц. доктор Соня Узунова - Институт по рибни ресурси -Варна
”Казва се Опогебия посила или както в миналото е известен на рибарите, като Астакос.”

Според доцент Узунова заради заради силно замърсените води във Варненския залив, тези ракообразни са били заличени напълно повече от две десетилетия.

Доц. доктор Соня Узунова - Институт по рибни ресурси - Варна
"Липсата на кислород, казано най-общо ги е убила. Ракообразните, особено едрите представители, са индикатор за по-чисти води.”

Според специалистите от Института по рибни ресурси именно подобряването на екологичната обстановка по черноморското крейбрежие и по-чистите води са позволили популацията на Астакос да се завърне отново във Варненския залив.

Топ 24
Най-четени