НОВИНИ

Изчезват ли каба гайдите?

Има опасност да изчезне един от символите на Родопите – каба гайдата. За това алармират майстори, които изработват автентичните музикални инструменти. Те изпитват сериозен дефицит на материали за производството на гайдите.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
11:44, 30.05.2016
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Ръководителят на оркестър “101 каба гайди” Костадин Илчев от Смолян е не само известен гайдар, но и майстор на фолклорния инструмент. За 30 години е направил повече от 250 каба гайди. Той разказва, че напоследък поръчките му се увеличават, но все по-трудно се намират материали. Най-остър е дефицитът за кожи заради намаляването на стадата с кози в района.

Костадин Илчев – майстор гайдар: “За родопската каба гайда няма заместител. Единствено само ярешката и козята кожа, от други кожи не става, агнешки, шилешки – не става.”

Най-големият майсторлък е в изработването на дървените части – гайдуница, ручило, пискуни. Те се оформят основно на ръка и това отнема много време, разказва още Илчев.

Костадин Илчев: “Гайдуницата трябва да бъде изработена много финичко, гладичко, да няма стружки по нея, да има приличен вид така и да няма кое да смущава и да пречи на звука.”

Майсторът обикновено използва дрян, акация, череша, слива или орех, които също трудно се намират. Подчертава, че дървото трябва да е твърдо, за да е звънлив гласът на гайдата.

Костадин Илчев: “Гайдуницата е най-важната част, където излизат тоновете, звука на гайдата, нали, мелодията, тука става. Ето виж, тука имам една започната, но излезна тука спукано и сега ще мъча да го компенсирам с друго тяло, което е или от рог, или от, ако няма, не намеря рог, трябва да слагам пластмаса.”

Костадин Илчев, както и останалите майстори – гайдари в Родопите, се стремят да съхранят автентичността на инструмента, за да звучи така, както и когато е бил в ръцете на техните деди. Затова освен всичко друго в гайдата трябва да се вложи и душа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна реставрацията на Божи гроб в Ерусалим
Започна реставрацията на Божи гроб в Ерусалим
Варна в топ 10 на предпочитани туристически дестинации
Варна в топ 10 на предпочитани туристически дестинации