НОВИНИ

Издадена е международна заповед за разследване по случая с отравянето на Гебрев

Има издадена международна заповед за разследване по случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Заповедта е изпратена към западни партньорски служби и Великобритания. По думите на министъра, МВР работи по всички версии. Според председателя на Комисията по вътрешна сигурност в Парламента - Цветан Цветанов, е несериозно да се твърди, че службите потулват случая "Гебрев", а от АБВ заявиха, че не виждат връзка между отравянето на Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев.

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 12.02.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че веднага след получаване на сигнала за Емилиян Гебрев през 2015 г., е образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител, а службите са започнали разследване.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Сигналът тогава дойде от ВМА за лице, настанено в безпомощно състояние. Естествено, към този момент не бяха ясни причините за неговото състояние, така че незабавно започнахме процесуално-следствени действия.

При получаване на новата информация по случая "Гебрев", премиерът и главният прокурор са уведомили партньорските ни служби, съобщи Маринов.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи : Случаят през цялото време е бил, освен в нашето полезрение и извършване на активни действия по него, така и в пълен синхрон със западните партньори.
;

Между службите на България и Великобритания има изградено доверие и работят съвместно-заяви Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов, предс. на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, ГЕРБ: За нас е притеснително, че все пак лице, което е участвало в логистиката и в осъществяването на този изключително отвратителен акт спрямо Скрипал, е бил на територията на страната и е съвпаднал и в период, в който пък действително към Гебрев може би са пристъпили с определени действия.

Българските служби имат експертизата от финландска лаборатория, която ясно показва, че препаратът, използван срещу бизнесмена Емилиян Гебрев, не е Новичок, подчерта председателят на АБВ Румен Петков и постави под съмнение твърдението, че агентът с псевдоним "Федотов" е участвал в акция срещу Гебрев.

Румен Петков, председател на АБВ: Не може уважаваща себе си структура, каквато и да е тя, да прати един и същи човек в две различни държави, това е абсурд, и този един и същи човек да се яви пред всички камери, на центъра, в хотела, в сладкарницата.
;

Бившият разузнавач ген. Тодор Бояджиев обясни, че акцията срещу Скрипал може да е индивидуална - на руски разузнавачи без връзка със случая Гебрев.

Ген. Тодор Бояджиев, разузнавач, първи гл. секретар на МВР : Ако на 24 април 2015 г. е използван "Новичок" и не е дал желания и търсения резултат, Гебрев и компания са оживели и сега се оказва, че пестициди в салатата - кое разузнаване - не велико, и най-елементарно разузнаване - 4 години по-късно ще тръгне да използва нещо, което се е доказало, че не е ефективно.

Бояджиев няма обяснение защо самият Емилиян Гебрев прави връзка между неговия случай и случая "Скрипал".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП отново призоваха за нов състав на ЦИК
От БСП отново призоваха за нов състав на ЦИК
В ЕП в Страсбург започва дебат за бъдещето на Европа
В ЕП в Страсбург започва дебат за бъдещето на Европа