НОВИНИ

Издигат паметник на Левски в Русе до 1 година

До една година вече и Русе ще има паметник на Васил Левски. 11-членното жури от различни специалисти избраха композицията, предложена от русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Следващата седмица ще бъде обявена кампанията за набиране на средства за изграждането на монумента.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
21:39, 04.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Това е вторият конкурс, обявен от Инициативният комитет, за изграждане на паметник на Апостола на Свободата в Русе. Въпреки не малкото предложения и то от изтъкнати творци, тогава не беше излъчен победител. Като победител във втория Даниел Кънчев казва, че за него това е бил моментът да изглади вътрешните си съмнения дали правилно е постъпил.

Даниел Кънчев - скулптор: И мисля, че основната идея на самия пленер беше композицията на този паметник да вълнува колкото се може повече хора, този, които го види, да го припознае и да каже: Да, това е моят Левски. Не смея да твърдя, че съм успял, защото това все още е една идея.

До финала стигнаха две композиции, втората е на скулптора Любомир Добрев, а вота на зрителите е сложил на първо място предложението на Иван Чолаков и Пламен Вълчев.. Архитект Бучуковска подчерта, че при избора за журито е било важно композицията да се впише в Парка на възрожденците, където има знаци – памет за делото и на други видни революционери.

арх. Живка Бучуковска – главен архитект на Община Русе: Постигане на обемно пространствено решение, много важно нещо - портретната характеристика на главата и силуетната излъчване на цялостната композиция.

За изработването на паметника ще са необходими 600 килограма месинг.

Красимир Каракачанов – министър на отбраната: Това, което аз мога да направя като министър на отбраната, е да отделя от употребяваните гилзи материал, с който да се направи паметника.

Паметникът на Васил Левски ще бъде висок 3 метра, а постаментът под него – 1,20 м. Инициативният комитет си е постави за цел да събере 120 хиляди лева за изграждането му, а Община Русе ще помогне с 20 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Умно осветление намалява разходите за ток в Пирогов
"Умно осветление" намалява разходите за ток в "Пирогов"
Проверки на рибарите в Несебър дни преди Никулден
Проверки на рибарите в Несебър дни преди Никулден