НОВИНИ

Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона

Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиева са арестувани в Барселона от испанската полиция по сигнал на българската. Заедно с Арабаджиеви е задържан и издирваният от Швейцария българин Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, сочен за дясна ръка на Евелин Банев - Брендо. Според прокуратурата, Арабаджиеви са се укривали в негов имот.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 07.03.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Ветко и Маринела Арабаджиеви се издирват от началото на септември. Тогава прокуратурата предприе акция в техни офиси и хотели по подозрение за данъчни престъпления и пране на пари и задържа сина им Вълчо Арабаджиев.

За Ветко и Маринела се знаеше, че са във Франция, но френските власти не ги откриха във вилата им край Лазурния бряг.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: В рамките на разследването на Специализираната прокуратура са получени доказателства, че най-вероятно семейство Арабаджиеви се укрива в жилище, което се намира в близост до Барселона и което се ползва от българския гражданин Георги Семерджиев.

Това е станало повод прокуратурата да поиска от испанските власти с европейска заповед за разследване да се извърши претърсване на жилището на Семерджиев, което е в близкия до Барселона крайбрежен град Кабрера де Мар.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Същите са установени днес в 8:45 ч в жилище ползвано от български гражданин намиращо се в Кабрера де Мар в близост до Барселона.

В изпълнение на издадената още на 1 септември 2018 г. европейска заповед за арест, Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани. Имотът е претърсен и са иззети документи и вещи, които представляват интерес за българската прокуратура.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Очакваме испанските власти да ни предоставят всички онези вещи, за които сме изискали съдействието на техните органи.

В срок от 5 дни прокуратурата трябва да изпрати на испанските власти документите по искането за екстрадиция на Арабаджиеви и ако съдът в Барселона разреши, семейството ще бъде предадено на България.

Заради издадена от Швейцария европейска заповед за арест е задържан и Георги Семердижев. Той е известен като Жоро Шопа, според наши източници е издирван по подозрение за пране на 10 милиона евро, които са запорирани в клон на швейцарска банка в Княжество Лихтенщайн.

За Семерджиев се твърди, че легализира парите, които Евелин Банев - Брендо, сочен за кокаинов крал, печели от наркотици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнопрестъпници сред бежанците, Германия разследва 129 сигнала
Военнопрестъпници сред бежанците, Германия разследва 129 сигнала
България и Северна Македония ще строят втори интерконектор Петрич - Струмица
България и Северна Македония ще строят втори интерконектор Петрич - Струмица