COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Издирват ​22-годишния Юнес Абуякуб, смятан за "мозъка" на терора в Испания

22-годишен мъж от марокански произход е новият най-издирван мъж в Европа. Това е Юнес Абуякуб - смятан за шофьор на микробуса убиец и "мозък" на терористичната клетка, която извърши нападенията в Испания.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:36, 19.08.2017
Чете се за: 01:19 мин.
По света

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в град Камбрилс, часове след като направи същото и за нападението в Барселона.

55 души остават в болница, 15 от тях - в критично състояние.

В хода на разследването стават и все по-големи приликите между терористичната клетка от Каталуния и тази, отговорна за координираната атака в Париж.

Моментът, в който микробусът убиец профучава по "Ла Рамблa", запечатан от охранителната камера на барселонски музей. На кадрите се вижда как човек, който бута детска количка, се разминава на косъм с връхлитащия бус.

Според разследващите зад волана е седял 22-годишният Юнес Абуякуб. Роден в Mароко, живял в градчето Рипол, на около 100 км от Барселона. Сочен е за главатар на терористичната клетка, отговорна за кървавите нападения. По всяка вероятност Абуякуб е успял да избяга във Франция. Претърсват се всички бусове, които отговарят на описанието на предполагаемото му превозно средство.

Полицията обискира дома му, както и няколко други адреси в градовете Жирона и Гаригас. Намерени са оръжия, муниции и експлозиви, но няма арестувани.

Само преди ден, друг мъж - 17-годишният Муса Уакабир, се смяташе за предполагаемия шофьор. По последна информация обаче той е сред четиримата терористи, убити при престрелката в курортното градче Камбрилс.

Какво е известно до момента за клетката, отговорна за атентатите в Испания? 

12 души, на възраст между 17 и 34 години. Петима са убитите терористи, трима са арестувани. Останалите се издирват. Смята се, че двама са загинали при взрива в сряда в къща в Алканар. Според полицията, вероятно това е и причината терористите да се откажат от предварително планираното бомбено нападение и да предпочетат автомобили и хладни оръжия.

По план обаче мароканската група е следвала модела, използван от белгийската клетка, отговорна за атентатите в Париж и Брюксел, а именно координирани атаки, извършени с експлозиви. Испанският вътрешен министър заяви, че ядрото на групата на джихадистите от Каталуния е разбито и няма пряка опасност от нови нападения.

Игнасио Зойдо, министър на вътрешните работи на Испания: С оглед на настоящата ситуация, решихме да не повишаваме нивото на риск от терористична заплаха от сегашното предпоследно 4-о. Ще бъдат въведени и допълнителни мерки за сигурност и засилен граничен контрол.

Петдесет и четири от пострадалите при терористичните атаки в Барселона и Камбрилс остават в болница. 12 са в критично състояние. Най-младата идентифицирана жертва е 25-годишен италианец. Испанският крал Фелипе VI и кралица Летисия посетиха барселонска болница и пожелаха скорошно оздравяване на пострадалите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: 17 нови случая на коронавирус у нас
НА ЖИВО: 17 нови случая на коронавирус у нас
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"