НОВИНИ

Издирват трети участник в схемата с имотни измами в хосписа в Елин Пелин

Вчера ви разказахме за разбита престъпна схема в незаконен хоспис в Елин Пелин. След спецакция на МВР и прокуратурата са задържани двама души, които са участвали в нея. Издирва се още един заподозрян за изнудване на възрастните хора, като от прокуратурата съобщават, че е обявен за общонационално издирване. Задържаните лица са лишавали от свобода 75-годишния Димитър Чешмеджиев, като са го упоявали с лекарството диазепам, с цел имотни измами. Единствено екип на БНТ беше допуснат вътре в хосписа.

Диана Миткова
от Диана Миткова
18:28, 15.04.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

На пръв поглед - дом за възрастни, в който се предполага, че всичко е спокойно и за хората настанени там се полагат ежедневни грижи. В действителност? Според прокуратурата полицаят Бисер Докторов използвал служебното си положение, за да прави справки и да издирва самотни възрастни хора с имоти.

Така преди 5 месеца Димитър Чешмеджиев вижда обява за грижи в хоспис срещу заплащане или отдаване на имот. Разказва ни как още първия ден лекарка го посреща с две инжекции.

Димитър Чешмеджиев: Митко, легни да ти ударя две инжекции, даде ми една шепа хапчета 5-6-7. Като ме събудиха тя пак със спринцовката, едната, другата. Мите, давай да ти ударя още 2 инжекции. Аз нали ви казах, че ме водиха в София да подпиша нещо, аз не съм си спомнил какво съм подписал. закараха ме при тази адвокатка или нотариустка, и тя донесе там някакви документи, чете ми нещо, но аз не помня.

Оказва се Димитър е прехвърлил имотите си в Поморие на фирмата собственик на хосписа.

Димитър Чешмеджиев: "Апетитна хапка тук. Тук е търговската улица. Успяха и ме насадиха. Това всичко го отдавам на тия лекарства."

В дома са настанени 26 души. А вчера стана ясно, че прокуратурата не е открила никакви документи и договори, които да регламентират престоя им там. Единствено екип на БНТ беше допуснат вътре в хосписа, за да проверим каква е обстановката.

БНТ: От колко време сте тук?

Петкана Йорданова - пациент на хосписа: Втора седмица

БНТ: Доволна ли сте?

Петкана Йорданова - пациент на хосписа: Много.

БНТ: А имате ли притеснения, че примерно чрез това нещо могат да ви се вземат имотите и така нататък?

Петкана Йорданова - пациент на хосписа: Не, аз нямам имоти, за да го вземат.

Срещнахме се и със санитарка от дома, която ни сподели, че работи от 6 дни там.

Петя Богданова - санитар в хосписа в Елин Пелин: Знам и виждам, че се грижат много добре за хората.
БНТ: На хората добре ли им е в такава обстановка малко или много те няма къде да се разхождат?
Петя Богданова: Сега се разчиства домът. Какво искате, ето сега започнаха да се събират, ще има паркове, тук градинки.

Кметът на община Елин Пелин коментира, че преди криминалния случай да бъде разкрит не е бил наясно, че съществува такъв дом за възрастни.

Доц. Ивайло Симеонов - кмет на Елин Пелин: Най-малкото ние сме малко населено място и почти всички се познаваме, но самият факт че тези хора не излизат отвън, а няма къде да излязат и да ги видим няма как да предположим че тук има такова място.

Съсед: Какъв дом е, за доизлекуване се говори, не мога да ви кажа нищо. - Не сте ли засичали хората? - Не, хора не съм засичала.

След Великден се очаква да започнат проверки на всички подобни домове в цялата страна, като само за територията на София-област те са 15 на брой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийски села остават без великденски служби заради липса на свещеници
Софийски села остават без великденски служби заради липса на свещеници
Въвеждането на часове по вероучение може да намали агресията сред децата
Въвеждането на часове по вероучение може да намали агресията сред децата