НОВИНИ

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Разводът с ЕРП-тата - неизгоден за бита?

От първи април и битовите абонати вече могат да си сменят доставчика си на ток по избор. Фирмите вече са на свободния енергиен пазар, а техните разходи за ток паднаха драстично. Изгодно ли е да напуснем регулирания пазар и защо председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране посъветва битовите потребители да не бързат - вижте в репортерския поглед на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:23, 17.04.2016
Чете се за: 03:40 мин.
У нас

След първи април вече няма пречки битовите клиенти да излязат на свободния пазар на ток. За целта е нужно клиентът да намери търговец, който иска да му продаде електричество и заявление до ЕРП-то, за смяна на доставчика, като процедурата е безплатна.
Клиентът обаче трябва да отговаря на определени условия.

Димчо Станев, директор "Обслужване на киленти" в ЧЕЗ: Тук има една условност- непременно той трябва да бъде коректен платец. Ако обаче това не се получи и той просрочи задължения или не е спазил някои от договорените условия, то настоящият доставчик има право да възрази срещу излизането му на отворен пазар и тук процедурата приключава. Отново нашият клиент трябва да изчака 1 месец, да изчисти вазиомоотношенията си с доставчика и тогава отново да кандидатства.

Пламен Стефанов, управител на Енерго-про, енергийни услуги: Документите се подават до 10-то число на месеца, предхождащ смяната. И смяната се случва от 1-во число на следващия месец, от който са подадени документите. Т.е., ако един потребител подаде документите си до 10 април, той ще бъда на свободния пазар от 1-ви май.


Петър Костадинов, ЕВН: Разпределителното дружество- компанията, която оперира мрежата, тя е администраторът на процеса в смяната на доставчик. Това е новото, което влиза в сила. Ние сме подготвени и работим. Мисля, че няма да имаме проблеми. И досега не срещаме сриозни трудности при смяната на доставчик, особено при бизнес клиентите.

Да не се избързва обаче със смяната на доставчика, препоръча председателят на КЕВР Иван Иванов.

Иван Иванов, председател на КЕВР. Моите съвети към битовите потребители са следните. Преди всичко те трябва да знаят, че излизането на свободния пазар е тяхно право, но не и задължение. И преди се установи една утвърдена енергийна борса, те да не избързват да излизат на свободния енергиен пазар.



От енергодружествата също смятат, че е неизгодно домакинствата да излязат на свободния пазар.



Петър Костадинов, ЕВН: Цените, действащите към момента на регулиран пазар, на който са битовите клиенти, не стимулират излизането на свободен пазар.Т.е. на свободен пазар те са по-високи. Как и кога това ще се промени, дали ще се промени, първо зависи от пазара.


Димчо Станев, директор "Обслужване на киленти" в ЧЕЗ: При нас всички, които сме в жилищни сгради и ползваме ток за жилищни нужди, това не е особено изгодно, тъй като на регулирания пазар цената за нас е изключително добра и разликата, която може да се получи с цена на отворения пазар е пренебрежима и понякога дори може да бъде отрицателна.


И все пак, ако битов абонат реши да излезе на свободния пазар, трябва внимателно да избере своя търговец, съветва шефът на регулатора.


Иван Иванов, председател на КЕВР: Никога да не се доверяват на първия търговец, който поиска да му станете абонати.Нека сравнят поне 3,4 оферти от различни търговци, има достатъчно, за да подберат най-добрия.


Абонатите трябва да внимават и дали им се предлага цялостна енергийна услуга, а не едниствено само ниска цена на тока, защото:


Иван Иванов, председател на КЕВР:
Трябва да видят каква е добавката "задължения към обществото", която се включва и какви са мрежовите услуги.


На пазара вече има редица заблуждаващи договори, предупреждаиха от ЕРП-тата.


Пламен Стефанов, управтел на Енерго -про, Енергийни услуги: Съветвам потребителите да се поинтересуват от условията.Например- доколко цената, която се оферира е наистина гарантирана за срока на договора и съответният доставчик дали не си е оставил възможността при промяна на пазарните условия да актуализира цената.


Димчо Станев, директор: "Обслужване на киленти" в ЧЕЗ: Трябва да се четат и внимателно текстовете и клаузите за това как се прекратява договора, има ли неустойки, с какво предизвестие, както и ситните шрифтове - там, където ги има.


При сблъсък с некоректен търговец, регулаторът е предвидил защитен механизъм за малките потребители.


Иван Иванов, председател на КЕВР: Ако се разочароват от енергийния търговец, те могат да се върнат отново на регулирания пазар. КЕВР предвиди тази възможност, която е и европейска практика в не малка част от страните-членки на ЕС.


Оказва се , че част от търговците, които в момента продават ток на едрия и среден бизнеса , не са напълно готови да продават на малките потребители.


Гергана Радева, управител на "Енергео": Нямаме на 100% готовност за обслужване на бита, ако тръгне да излезе на свободния пазар. Малкият бизнес го обслужваме до колкото можем, с каквото можем съдействаме, но в интерес на истината не е по силите на малките търговци да поемат такъв капацитет.


Михаил Кацаров, управител на "Интерелектрик": Ние имаме готовност с офиси. Ще използваме и някои от телекомите, но няма да правя рекалма на никой от тях за възможност крайните киленти да заплащат при тях. Планираме изграждане на нови мощности.


Александър Бузев, член на УС на "Енергийна финансова група": Нашата система е пригодна да поеме повече бройки клиенти, независимо от техния обем. Започнали сме изграждането и почти във всеки град имаме наши представители, като сме отделили тази дейност в другата компания поради факта, че офисите трябва да се издържат и смятаме да привелечем и други дейности в тях, освен продажбата на електроенергия.


Потребителите трябва да знаят, че техен търговец на свободиня пазар може да бъде и досегашният им снабител на регулирания - ЧЕЗ, ЕВН или Енерго-про.


Димчо Станев, директор "Обслужване на киленти" в ЧЕЗ: На този етап се ориентираме към една единна цена през цялото денонощие, без да разделяме на часови зони. Обмисля се и такава възможност, но на този етап вървим с една тарифа.

Пламен Стефано, управител на Енерго-про, Енергийни услуги: Предлагаме продукти, които предлагат отстъпки за по-голям дял нощна консумация. Предлагаме продукти с една цена за всички часове на денонощието. Предлагаме продукти с различни цени за дневна и нощна тарифа.


Особеното на напълно либерализирания пазар, е че енергийно бедните са заплашени да останат без ток.


Според Евростад, близо 30% от българите са енергийно бедни, а според социалното министерство това са 254 хил. лица и семейства.


Енергийният министър Теменужка Петкова призна, че нейното ведомство и социалното министерство още не са разработили механизъм за защита на тази уязвима група.


Теменужка Петкова, министър на енергетиката: За да стане това нещо факт, ние трябва да имаме дефиницията за енергийно бедни, трябва да сме утвърдили критериите, по които ще се определят тези лица и да сме разработили механизмите за защита на уязвимите потребители.


Либерализацията на тока за малките потребители у нас вече е факт. Хубавото е, че битовите клиенти не са задължени да преминат на свободния пазар. Още повече, че в редица европейски страни много малко домакинства са се разделили с регулирания пазар. Във Великобритания това са направили 12 на сто, а в Унгария малко над 2 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания за разкриване на медицински центрове за лечение на муковисцидоза
Кампания за разкриване на медицински центрове за лечение на муковисцидоза
Специално обозначение за българска продукция в общинските пазари в Пловдив
Специално обозначение за българска продукция в общинските пазари в Пловдив