НОВИНИ

Изгубените писма на Тесла

Частна организация в Сърбия направи публични две писма, собственоръчно написани от Никола Тесла. Те са на кирилица и показват части от кореспонденцията между гениалния учен и друг физик, също от сръбски произход - Михайло Пупин. Датирани от декември 1934-та и януари 1935-та година, двете писма са изпратени до югославския консул в САЩ.

bnt avatar logo
от БНТ
06:18, 28.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Автентичността на писмата е доказана, чрез няколко различни методи.

Виктор Лажич: Писмата са важни, показват отношенията между Тесла и Пупин, но и представят интересни факти за живота на Тесла. В едно от писмата, той споменава Томас Едисон и как му е помагал, докато е бил болен.

Макар и да се e знаело за тяхното съществуване, от писмата не е имало и следа в продължение на 20 години, докато не били откупени от частен колекционер.

Виктор Лажич: Знаеше се за тези писма, защото дъщерята на тогавашния югославски консул ги е цитирала многократно. Но досега така и не са били публични. За първи път обществеността ще има пълен и безплатен достъп до тях.

Най-голямото откритие на гениалния учен е свързано с променливия ток и как неговото подаване на дълги разстояния да бъде безопасно, както и изграждането на водноелектрическата централа в района на Ниагарския водопад през 90-те години на 19-ти век.

Също така, Тесла е бил един от първите, които са започнали да експериментират с рентгенова и радио технолигии, работейки в конкуренция с учени като Томас Едисон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени: Мръсният въздух води до психози
Учени: Мръсният въздух води до психози
Двама души  са убити при стрелба в Сиатъл
Двама души са убити при стрелба в Сиатъл