НОВИНИ

Рекорден добив на череши прогнозират производители от Пловдивско

Рекорден добив на череши тази година прогнозират производители от региона на Пловдив. Проблеми с изкупуването на плодовете няма. В същото време обаче има конкуренция между производителите на рози и череши в осигуряването на наемни работници, защото кампаниите по обирането им съвпадат.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
07:20, 28.05.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Красимир Кумчев е един от големите производители на плодове и зеленчуци в Пловдивско, като черешовите насаждения в стопанството му са на площ от 100 декара. Казва, че за първи път от 10 години насам, производителите на череши са пощадени от природните стихии.

Красимир Кумчев - производител на плодове и зеленчуци: Средните добиви ще се движат между тон-тон и половина, което е фантастичен добив за черешовото производство- 00.25 В България има 80 хиляди декара череши, една четвърт всъщност от всички овощни култури в страната са заети от черешата.

Стопаните засега са доволни и от цените, на които се изкупува продукцията им.

Красимир Кумчев - производител на плодове и зеленчуци: Цените стартирахме от четири лева на килограм, в момента продаваме на три лева на килограм, което е нормално, добра цена, и което означава, че цена на дребно, някъде между 3,50 и 4 лева за килограм.

Добро възнаграждение получават и берачите, тъй като в момента има сериозна конкуренция между производителите на череши и рози в наемането на временна работна ръка. За да избегне проблема Красимир Кумчев разчита основно на хора на постоянни трудови договори.

Красимир Кумчев - производител на плодове и зеленчуци: На килограм в момента заплащаме 40 стотинки на килограм, по отношение на това, което те си заработват, всичко зависи от сръчността на работника.
Янко - работник: Сега в момента аз, 100-110 изкарвам на ден. - Лева? - Лева, да. 200, 250-300 килограма събирам аз. Чалъмът е само да знаеш, да са ти бързи ръцете, да береш и да вадиш пари.

Проблеми с реализирането на реколтата няма, категоричен е Кумчев, тъй като търговци от Румъния масово обикалят стопанствата в Пловдивско в готовност да изкупят черешите още след обирането им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кандидатът на ГЕРБ печели частичните местни избори в Галиче
​Кандидатът на ГЕРБ печели частичните местни избори в Галиче
Училището, в което децата са свободни да се развиват
Училището, в което децата са свободни да се развиват