НОВИНИ

Изкуство под микроскоп, вдъхновено от "Игра на тронове"

Хитовият сериал "Игра на тронове" приключи преди няколко месеца, но отзвукът от него ще отеква още дълго. Руски скулптор посвещава последните няколко години от живота си, за да създава миниатюрни фигури, вдъхновени от сериала. Всъщност, те са толкова миниатюрни, че трябва да се гледат с лупа, защото са на върха на молив.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:24, 13.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Железният трон, Кралят на нощта и много други емблематични за "Игра на тронове" персонажи и елементи, могат да се видят в Полша, където тази седмица откриха изложба. Но ще ги видите само, ако си носите лупа.

Създава ги руският скулптор Салават Фидай. До 2014-а е адвокат, но когато навършва 40, решава да преосмисли живота си. Връща се към хобито си от детсвото - да рисува и да прави гравюри. Сега са му необходими само обикновен графитен молив, микроскоп и остър нож.

Салават Фидай, скулптор: Всичко се ражда в главата ми. Представям си какво искам да създам, опитвам се да дам воля на въображението си и да си нарисувам още в ума дори най-малките детайли. След това сядам пред микроскопа, взимам възможно най-острото и малко длето и милиметър по милиметър създавам своите скулптури.

Направата на всяка фигура отнема много време, а често и десетки опити. Ако натисне дори малко по-силно, отколкото трябва, скулпторът се озовава с добре познатия на всеки ученик счупен връх на молив. Но Фидай не се отказва, а твърди, че това го вдъхновява още повече.

Салават Фидай, скулптор: Страшно много харесвам "Игра на тронове" и с удоволствие и много вдъхновение работя по фигурите си.

Руският артист издава и една малка тайна - в началото никак не харесвал "Игра на тронове", дори го намирал за отегчителен. Когато му възложили поръчка да направи статуя по сериала, се принудил да изгледа няколко епизода. Сега нарича себе си най-големия фен на Троновете и твърди, че ги гледа отново и отново, за да черпи вдъхновение за нови скулптури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 кг тютюн без бандерол са иззети при проверка на лек автомобил
Близо 100 кг тютюн без бандерол са иззети при проверка на лек автомобил
Бюджет 2020: Как ще се разпределят парите?
Бюджет 2020: Как ще се разпределят парите?