COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Излагат мраморен саркофаг с мощите на деспот Слав в Мелник

Откриха нова експозиция в музея за история на Мелник. За първи път в нея е изложен мраморен саркофаг, в който са положени тленните останки на деспот Алексий Слав. Гробът на владетеля, който е от българската царска династия на Асеневци, е открит преди 7 години от археологическия екип на професор Виолета Нешева.

от Надежда Василева
09:46, 03.08.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

През юли 2012 г. археолозите откриват четири гроба с тленните останки на двама мъже, жена и дете. Археологическите данни дават основания на учените да смятат, че гробовете са на деспот Алексий Слав и неговото семейство. За изясняване хипотезата на археолозите е изпратен костен материал за изследване в лабораторията на американския университета в Станфорд.

Антон Ковачев, директор на Археологическия музей -Сандански: ДНК е взето, но няма с какво да бъде сравнено, но потвърдиха, че става въпрос за мъж, жена и две деца. Мъжът е на възраст около 45 години , жената е 15-тина години по-млада, което потвърждава хипотезата, че би могло да е деспот Слав.

Част от откритите тленни останки вече са поставени в мраморен саркофаг. На саркофага е поставено и изображение на двуглав орел. Той е копие на средновековен паметник открит в Мелник.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България
Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България
Археолози проучват раннохристиянска базилика край село Червен брег
Археолози проучват раннохристиянска базилика край село Червен брег