НОВИНИ

Излезе първото класиране за гимназиите след 7. клас

Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За поредна година с най-висок минимален бал са влезли учениците в Софийската математическа гимназия. Прави впечатление, че тази година балът в най-желаните столични училища е много по-висок от миналата. Десетката на най-добрите училища не се е променила.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:14, 11.07.2019
Чете се за: 01:04 мин.
Още

В Софийската математическа гимназия тази година минималният бал е 479,5 точки. На второ място е 91- ва немска гимназия.Следват 73-то училище, Технологичното училище " Електронни системи",164-та испанска гимназия. Първа и Втора английска, 9-та Френска,а десетката завършва с 22-ро и 35-то училище.

;

Балът за най-желаните столични училища тази година е много по-висок от миналата. За сравнение в Софийската математическа гимназия, която е училището с най-висок бал, разликата е от над 23 точки.

По-високият бал се дължи на по-добрите резултати в столицата на тестовете и на по-високия успех от 7-ми клас, обясни Ваня Кастрева.

Тази година паралелката с най-висок минимален бал - 490,5 - отново е тази с математика и немски език в Софийската математическа гимназия.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: Най-много желания са подадени за Испанската гимназия, профил чужди езици, комбинацията испански с английски език. 2101 ученици са пожелали в своето заявление тази паралелка.

Сред куриозите тази година е заявлението с най-много желания, ученик е посочил цели 153.

Елеонора Каридова, единствената с пълните 500 точки, е от София и ще учи в Първа английска гимназия. Има една анулирана работа на седмокласник от СМГ, който напуснал залата заедно с теста си по математика.

Към момента са закрити 15 паралелки, останали са некласирани 836 деца най-вече от страната, които са кандидатствали в столицата. Свободните места пък са 684.

Какво следва - от 12 до 16 юли ученикът или трябва да се запише там, където е приет или да подаде заявление за участие във второто класиране.

Ваня Станчева, началник на Областната комисия по приема: На второ класиране той би могъл да се класира на по-горно свое желание. В най-лошия случай би следвало да бъде класиран отново на същото място, няма вариант да падне на по-долно свое желание.

Днес беше отчетено, че родителите са се справили с електронното подаване на документи, 94 % от тях са го направили сами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристите не напускат Халкидики, въпреки щетите
Туристите не напускат Халкидики, въпреки щетите
Токът на Халкидики ще бъде възстановен най-късно утре
Токът на Халкидики ще бъде възстановен най-късно утре