НОВИНИ

Излиза детската книга "Приказки за непослушни деца"

В навечерието на празниците излиза детската книга "Приказки за непослушни деца" - първата детска книжка на легендарния Жак Превер, публикувана през 1946 година. За първи път изданието на български език е с оригиналните илюстрации на художничката Елса Енрикес. Жак Превер е една от поетичните икони на своето време и текстовете на неговите приказки често са римувани.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:45, 30.03.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Като всички добри книги за деца, приказките на Жак Превер отдавна са се превърнали в любимо четиво за възрастните.

Кремена Димитрова - културолог: В същото време са леки, приятни, освен това са в стих и са много четивни, така че си е бижу, откъдето и да го погледнеш - и визуално, и съдържателно.

В тях има заложена философия, която деца и възрастни ще откриват по различен начин, но каквото и да пише, Превер го прави с нежност към човека.

Кремена Димитрова - културолог: Това е вечно според мен, затова Превер винаги ще бъде актуален и всяка една среща с него ще бъде вълнуваща.

Както е вълнуваща приказката за един самотен кон на остров, който размишлява за участта да влачиш каруци и вика "Да живее свободата!". Чуват го други коне и подемат този вик.

Кремена Димитрова - културолог: А хората от островите и от континента също чуват виковете и се питат: "Що за призив е това?". Но сетне се успокояват и си казват, като вдигат рамене: "О, няма нищо, цвилят някакви коне", но те не подозират в този миг какво се крие в бойкия им вик.

Валери Петров и Джани Родари са следващите автори в детската поредица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александрина Пендачанска в спектакъла Това съм аз
Александрина Пендачанска в спектакъла "Това съм аз"
Нова транспортна схема в Русе ще направи обществения транспорт по-удобен
Нова транспортна схема в Русе ще направи обществения транспорт по-удобен