НОВИНИ

Изложба "Акварели" на Вежди Рашидов

Втора изложба за две седмици на Вежди Рашидов. Този път той е подредил акварели в столичната галерия "Арте" - експозицията включва най-новите пейзажи, цветя и натюрморти, които авторът е нарисувал в последните няколко месеца. Известният скулптор не спира да работи в техниката на акварела още от началото на творческия си път.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:22, 05.12.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Една керамична купа и плодове, които променят цвета си - така описва художникът началото на тази поредица. Един и същи натюрморт, чиито нюанси обаче разказват различни истории. Абстрактни или реалистични, неговите гроздове и череши сякаш преоткриват радостта от живота. Самият Вежди една година не можеше да прави скулптура, защото лекуваше тежко заболяване.

Вежди Рашидов - министър на културата в оставка: Когато страданието те посети, без да го играеш, очаквах наистина да бъда много черен. И се оказа, че не само, че не почернях, ами станах цветен.

Като че ли желанието за живот и светлина малко се пробуди, което е много добре, защото аз не случайно казах в едно-две интервюта - много ми се живее, това е истината и страшно се страхувам от другото и може би това ме спаси да се лекувам - желанието да оцелея.

Как сега Вежди Рашидов приема вечния конфликт между артиста и властта?

Вежди Рашидов - министър на културата в оставка: Много е лесно да плюеш властта. Но да упражняваш властта се оказа, че е много трудно. Така че както и Ламбо ми каза - дойдох здрав и излязох с една шепа лекарства. Същото го направих и аз.
БНТ: А кога рисувате? - Е, и нощите са повод за живот.

След тази изложба Вежди Рашидов отново се връща при скулптурата - обещава изненада в същата галерия за следващия си рожден ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавен или частен фонд за втора пенсия?
Държавен или частен фонд за втора пенсия?
Манюел Валс влиза в президентската надпревара
Манюел Валс влиза в президентската надпревара