НОВИНИ

Изложба "Малкият човек в голямата война" в НВИМ

Националният военно-исторически музей представя изложбата "Малкият човек в голямата война". Тя разказва за Първата световна война по необикновен начин и е много различна от експозициите, които сме свикнали да виждаме в този музей. Всъщност изложбата проследява войната през чувствата и гледната точка на войниците и техните близки. Неслучайно организаторите са избрали за откриването Деня на християнското семейство.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:12, 21.11.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Тук няма големи битки и не звучат победни фанфари. Пространството е разделено на 5 модула с фотоси и експонати - символи на съдбата на хилядите участници в онези исторически битки. Тук ще видите най-малкия доброволец във войната - 10-годишния Никола Костов и малката му униформа. А този часовник препречва пътя на френски куршум и спасява живота на войник от 54-ти полк.

Тази изложба е част от Националния план за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война и участието на България в нея.

Всеки модул има вълнуващо заглавие - надеждата, ужасът, упованието, самосъхранението и крахът, които олицетворяват различните етапи на войнишкия живот и вълненията на разделените семейства. Избрани разкази на големи български писатели от епохата звучат от специален аудиогид.

доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВИМ: Дано да има надежда да прочетем правилно уроците на историята и да разберем, че колкото и героично да звучат нашите победи и колкото и важни да са те, ужасът е този, който олицетворява войната.

Богатство от фотографии, лични свидетелства и изключително добро сценографско оформление на пространството, превеждат един световен конфликт на езика на човешките емоции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново незаконно сметище в района на природния феномен Побити камъни
Отново незаконно сметище в района на природния феномен "Побити камъни"
Какво крепи едно семейство с 13 деца?
Какво крепи едно семейство с 13 деца?