НОВИНИ

Изложба на Вежди Рашидов в Димитровград

Японските вишни на Вежди Рашидов разцъфнаха в Димитровград. 35 акварела и 10 скулптори са част от самостоятелната изложба на автора в художествената галерия „Петко Чурчулиев“. Експозицията е част от програмата по официалното честване на празника на Димитровград - 2-и септември.

bnt avatar logo
от Пламена Пилитова
08:19, 02.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още

„Японски вишни“ - така е озаглавена е първата самостоятелна изложба на Вежди Рашидов в родния му Димитровград. С нея авторът напомня за красотата, която всеки ден е пред очите ни и която много често пропускаме, забързани в ежедневието си.

Вежди Рашидов, скулптор: Прекарах една тежка болест, всички сте чели, слава Богу Господ да ми даде здраве да съм още жив, но защо казвам за болестта не е тайна, защото тогава не трябваше да работя две години с бронз. Трябваше да си пазя гърлото и тъй като мирен не мога да стоя, започнах да правя акварели.

Според Рашидов акварелът е трудна техника, защото се работи с вода, която е природна стихия. След общо пет изложби акварели, Вежди Рашидов стига до Японските вишни, които показва за първи път:

Вежди Рашидов, скулптор: Те са правени тази зима. Пролетта, ранна пролет, тъй като японската вишна, която имам в двора си. Това е дървото, което цъфти най-рано, началото на март. Японците имат такъв ритуал и религиозен празник - цяла година чакат цъфтежа на японската вишна.

Изложбата на Вежди Рашидов е по повод 70-годишнината на Димитровград. По повод празника скулпторът дари две от картините си и две скулптори на градската галерия „Петко Чурчулиев“, където експозицията ще остане до края на месец септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Осло се провежда Световното първенство по футбол за бездомни
В Осло се провежда Световното първенство по футбол за бездомни
Експозиция на старинни бални рокли се откри в Габрово
Експозиция на старинни бални рокли се откри в Габрово