Водещи художници от България и други европейски държави показват творчеството си в обща изложба под мотото „Няма връзка без мостове". Експозицията гостува първо във Виена, а сега се представя в Градската художествена галерия в Пловдив и е сред акцентите в програмата Европейска столица на културата.

Пловдив

В експозицията са включени творби на повече от 30 художници от Австрия, България и други европейски държави. Общата им изложба е първото артистично събитие, с което Българският културен институт „Дом Витгенщайн" във Виена, още през януари представи Пловдив като Европейска столица на културата.

Проф.Румяна Конева - директор на БКИ „Дом Вигтенщайн": Изложбата се прие много добре затова защото много отдавна сме изградили тези мостове между Пловдив и „Дом Вигтенщайн, между Пловдив и Австрия... и идеята за тази изложба се роди пак на такава среща на взаимността, заедността.

Различните техники и стилове на авторите подчертават, че културните различия могат да се комбинират помежду си - споделят от професионалната организация на художниците в Австрия. Неслучайно е избрано и мотото на изложбата „Няма връзка без мостове".

Бертхилд Циерл - председател на Професионалната организация на художниците в Австрия: Мостовете са не само здрави конструкции, които издържат на всякакви природни условия, те са средство, което ни свързва. С тях стигаме от една държава до друга. Най-напред дадохме темата на художниците. Те представиха своите произведения и едва тогава решихме кои да включим в изложбата.

Изложбата може да се види през целия месец август.