НОВИНИ

Изложба от картини с Левски на открито в центъра на София

Картини с Левски оживяха отново във вид на репродукции на изложба на открито в градинката на Кристал в София. Ден преди голямата дата 18 юли - 180-годишнината от Рождението на Апостола на Свободата, от Националната художествена галерия подредиха знакови платна, изобразяващи светлия лик на Васил Левски.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:46, 17.07.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Святост, героизъм, извънмерна сила - това внушават картините в изложбата. И се вижда как минувачите, някак без да искат - дори да бързат - се отклоняват от пътя си, за да се заредят от величието на Апостола на Свободата. В градинката на Кристал можем да видим внушителните картини "Залавянето на Васил Левски" на Никола Кожухаров, Борис-Ангелушевата "Обесването на Васил Левски", потрети на Георги Данчов-Зографина и Иван Табаков. Сред художниците, участници в изложбата е и професор Пламен Вълчев.

проф. Пламен Вълчев - художник: С Левски ме свързва наистина една 60 и повече годишна връзка. Винаги се съизмервам с него. Дори знам колко смешен ставам на моменти, защото ние парадираме по-скоро днес с неговите мисли, неговите завети с всичко, което е той всъщност.
Жанет Митева - историк, куратор на изложбата: Всички художници се опитват да достигнат не само до физическия образ на Левски, а до неговата духовна същност. И имат материали, които доказват и показват как всеки художник се е задълбочавал в мемоарната литература, в това, което е оставено като спомени, документи за живота на Апостола.

При откриването на изложбата столичният кмет Йорданка Фандъкова отбеляза, че тези картини биха развълнували всяко българско сърце.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Така например Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола. Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност. Той казва - без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше и не беше словоохотлив, но когато се увлечеше по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си.

Изложбата "Апостолът и неговото време през погледа на българските художници" ще остане в градинката на Кристал до 25 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополитската църква Света Марина в Пловдив отбелязва храмов празник
Митрополитската църква Света Марина в Пловдив отбелязва храмов празник
​Снимки на крадци слагат в хранителни магазини в Благоевград
​Снимки на крадци слагат в хранителни магазини в Благоевград