НОВИНИ

Изложба отбелязва 140 години от дипломатическите ни отношения с Великобритания

Външният министър Екатерина Захариева коментира, че каквато и да е развръзката, Брекзит не е краят на отношенията ни и Обединеното кралство ще остане наш партньор, съюзник и приятел в Европа. Тя и посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс откриха изложба по случай 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Великобритания. Събитието е част от серия инициативи, посветени на юбилея.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
23:18, 18.09.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

България и Великобритания установяват дипломатически отношения през 1879 г., когато на 23 юли лорд Уилям Палгрейв връчва акредитивните си писма на княз Александър Батенберг. България пък открива дипломатическо агентство в Лондон на 27 септември 1903 г. с първи дипломатически агент Димитър Цоков. Оттогава досега е имало 34 британски посланици у нас и 29 български в Лондон.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: През изминалата година повече от 6000 са българските студенти, които учат в британски университети. Повече от 2000 пък са британските студенти, които идват в България, за да учат медицина и дентална медицина. Надяваме се, че това ще продължи и за в бъдеще.

Министър Захариева каза, че най- голямото доказателство за близост между нашите две държави е статистиката на летище София, че тази година Лондон е "топ едно" дестинация на пътниците от София.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Твърдо съм убедена, че каквато и да е развръзката, Брекзит не е краят на нашите отношения и Обединеното кралство остава наш партньор, съюзник и приятел в Европа.

"Независимо дали ще бъдем част от Европейския съюз или не, ние винаги ще бъдем член на Европа и се надявам връзките ни с България да продължат да се развиват", потвърди и посланик Хопкинс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зукърбърг се явява в Конгреса, за да обсъди бъдещето на интернет регулациите
Зукърбърг се явява в Конгреса, за да обсъди "бъдещето на интернет регулациите"
Дни на японската култура бяха открити с класически концерт в зала България
Дни на японската култура бяха открити с класически концерт в зала "България"