Картините на големи български творци, на чиито фон са се провеждали редица важни срещи и разговори, са изложени в галерията на Националната художествена академия. Поводът е 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба. Изложбата е отворена до 23 септември.

Дипломацията и културата винаги вървят ръка за ръка, защото творците са част от полoжителния облик на България. Това е и една от причините Министерството на външните работи да притежава колекция с над 3000 произведения.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Две от картините са от моя кабинет и наистина порaди изключително богатия фонд, който има Министертството, поздравявам авторите за много добрия подбор.
Явор Койнаков, Държавен културен институт към МВнР: Много е впечатляващо как Дипломатическата служба е приемала през годините може би най-новаторските, най-интересните имена и ги е насърчавала.

Освен, че представят страната със своя талант, някои от творбите в изложбата са посветени на важните национални въпроси.

Явор Койнаков, Държавен културен институт към МВнР: Много е интересно, това че Балчик и Добруджа стават постоянна тема за десетилетия в българското изкуство. Едно просто обяснение - спомняме си датата 7 септември и връщането на Южна Добруджа.

Цено Тодоров, Златю Бояджиев, Димитър Киров, Светлин Русев са сред авторите, чието изкуство съпътства дипломацията. А до техните картини ще видим и оредени и медали, връчвани за заслуги към България.