НОВИНИ

Изложба показва реквизит от сериала "Капитан Петко Войвода"

Изложба с реквизит от сериала “Капитан Петко войвода” могат да видят варненци в Музея на Възраждането. Автентични костюми, с които са били облечени актьорите в популярния сериал също са част от изложбата. Тя ще остане във Варна до края на април.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
14:46, 27.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.

Най-интересен сред експонатите е носията, носена от актьора Васил Михайлов, който изигра главната роля във филма.

Марияна Николова:
“Носията е част от изложбата, единствената неоригинална вещ е ямурлука, направен е по копие от оригинала, с който е бил заснет филма, но всичко останало са оригинални костюми, носени по време на снимките, и събирани специално за снимките, чиято идея е била да се отбележат 1300 години от създаването на българската държава”

Вещите за филма са били събирани от тракийския край преди заснемането на сериала, някои са дарения от тракийски дружества. Експонатите, които се съхраняват в музея в Попово впечатляват с изработката си.

Марияна Николова:
“Това са оригинални народни носии от района на Беломорска Тракия, и както сме говорили с колеги специалисти, в днешно време много трудно биха се намерили в такава цялост костюми, и въобще да се събере такова голямо количество от този регион”.

Изложбата включва и лични вещи на оператора Димо Коларов, който е заснел филма. Сред експонатите са личните му грамоти за майсторство, бял акордеон и цигулка. Интерес сред публиката предизвиква и кинокамерата, с която е бил заснет “Капитан Петко войвода”. Изложбата във Варна преминава при голям интерес.

Марияна Николова:
“Интересно е, че дойдоха дори и турски журналисти, явно проявяващи интерес по принцип към тази част от нашата история”.

Сериалът “Капитан Петко войвода” е сниман между 1978 и 1981 година. 12-те серии, които се излъчват по Българската национална телевизия, се радват на огромен успех сред зрителите и филмът става един от любимите за българите. Режисьор на лентата е Неделчо Чернев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата за делото КТБ: Цветан Василев е оказвал натиск върху свидетели
Прокуратурата за делото "КТБ": Цветан Василев е оказвал натиск върху свидетели
Спецакция срещу служители на НАП в София, Ботевград и Рила
Спецакция срещу служители на НАП в София, Ботевград и Рила