НОВИНИ

Изложба представя последните швейцарски иновации в медицината

Изложба пред Националния дворец на културата в столицата представя последните швейцарски иновации в медицинските технологии. С нея започва Швейцарската седмица за здраве в София, чиято цел е да помогне за развитие на българското здравеопазване.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:38, 26.09.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Фотосите представят по достъпен начин най-новото в областта на медицината, лекарствата и храните, постигнато от швейцарските учени. Проследява се и напредъка на медицината от първите опити за лечение на рак до най-новите методи днес.

Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария в България: Вече сме в състояние да излекуваме заболявания, които доскоро бяха нелечими. Неслучайно за девета поредна година Швейцария е определена като най-иновативната държава в света. Сега дори и след тежки увреждания хората прохождат лесно, възстановяват слуха си. В момента се извършва една цифрова революция и се надявам колкото може повече хора да участват в нея.

Някои от новите швейцарски технологии вече се прилагат у нас. Сред тях са биотехнологичните медикаменти за лечение на рак и автоимунните заболявания, други тепърва ще навлизат - например тези за геномното профилиране.

Тодор Чобанов, зам.- кмет на София: Винаги сме си задавали въпроса защо Швейцария е обявена от ООН за държава на иновациите. Отговорът е ясен - прагматично мислене, отвореност към новите технологии и активно действие. Това са и качествата на всички големи швейцарски компании, които са в София.

Изложбата ще остане пред НДК до 9 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна отбелязаха Европейския ден на езиците
Във Варна отбелязаха Европейския ден на езиците
Захариева: Не е имало среща за Полфрийман с австралийския първи дипломат
Захариева: Не е имало среща за Полфрийман с австралийския първи дипломат