НОВИНИ

Изложба във Варна, посветена на историята от началото на прехода

Фотоизложба под наслов "Варна - град на промяната" събра в галерията на Регионалния телевизионен център на БНТ журналисти, приятели и почитатели на репортерската фотография. Експозицията е от снимки на двама колеги - Александър Николов и Деян Овчаров, и е посветена на 60-годишнината на Българската национална телевизия и 30-годишнината от началото на демократичните промени.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
16:12, 08.11.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Изложбата включва шестнадесет фотографии, запечатали първите митинги в града след 10 ноември. Със сигурност половин Варна може да открие себе си на тези кадри, направени понякога случайно. Събирането им на едно място неизбежно събуди много спомени, малко тъга по отминалата младост и, разбира се, нови дискусии за историята, политиката, демокрацията, съдбата на нашето поколение.

Мариета Бобева: Освен това, тези са стойностни снимки, защото тогава фотографите снимаха на ленти. Знаете, че лентите много трудно се намираха, бяха кът. И всеки кадър трябваше да се пази, да бъде премерен.
Деян Овчаров: Тези негативи в едни кашони стоят и щяха да си заминат ей така

Варна продължава да търси тази промяна, която изведе десетки хиляди тогава по площадите. Някои от лицата на снимките вече ги няма, други много са се променили. Но ще останат завинаги част от черно-бялата история на онова младо време, наречено "началото на прехода".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Река Благоевградска Бистрица почти пресъхна
Река Благоевградска Бистрица почти пресъхна
Маратон в Русе в подкрепа на мигрантите
Маратон в Русе в подкрепа на мигрантите