НОВИНИ

Президентската библиотека отвори врати

Росен Плевнелиев ще предаде на следващия президент Румен Радев и нова институция, където всеки следващ държавен глава ще продължи да пише историята на България. Президентската библиотека, открита днес, събира на едно място книги, отличия и подаръци, които президентите са получавали. Достъпът до библиотеката ще е свободен.

Айше Сали
от Айше Сали
17:39, 18.01.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Подаръци от целия свят в знак на уважение, високи ордени като символ на признание и речи и интервюта, чрез които всеки сам да оцени грешките и правилните решения. Президентската библиотека е не само място, събрало думите и делата на нашите президенти, но и част от историята на българската държавност.

Росен Плевнелиев, президент на Република България:
Президентската библиотека е свързана, неразривна част от Президентската институция - добавя стойност към нея, помага на всички - и на политиците, и на народа. Нека той да види, да чуе, да прочете, да се докосне, той ще вземе своето мъдро решение!
Петър Стоянов, президент на Република България /1997-2002/:
Историята на Президентската институция в България е всъщност част от историята на българската демокрация. Смисълът на тази Президентска библиотека не е само да събере толкова много снимки, предмети и архиви. Тази библиотека всъщност ще съхранява и духа на Президентската институция, и духа на българската демокрация.
;

Юбилеен знак от папа Йоан Павел II за президента Желю Желев и кутия за писма и писалка от Бил Клинтън за Петър Стоянов. Дърво с изящно инкрустирани яйца, подарено на Георги Първанов при официално посещение в Русия и макет на елитна монголска свита за Росен Плевнелиев са само няколко от предметите, които ще могат да видят посетителите.

Освен изключително ценните и скъпи подаръци на световни лидери в Президентската библиотека е обособен специален кът, в който стои бюрото на първия демократично избран президент д-р Желю Желев.

Президентската библиотека ще бъде достъпна за всички граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Звезден молец и илюминации
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Звезден молец и илюминации
Отново силен сняг и затворени пътища в Североизточна България
Отново силен сняг и затворени пътища в Североизточна България