НОВИНИ

Изложба за Боян Петров в Националния музей "Земята и хората"

Изложба в Националния музей "Земята и хората" представя една от личните каузи на алпиниста Боян Петров - да се предотврати строежът на автомагистрала "Струма" през Кресненския пролом. Експозицията включва негови лични снимки от дефилето и ще бъде в музея до 10 октомври.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
23:14, 03.10.2018
6802
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Като дете Боян Петров се влюбва в природата заради кръжок по зоология. Води го Петко Петков, който докато гледа снимките на Боян, се сеща за един стих.

Петко Петков - учител на Боян Петров и ръководител на кръжок по зоология: "Момчето е заспало в зелените треви. Не искам да го будя, защото ако го събудя ще се разплаче то. Ако ние не стигнем до край в тази кауза за Боян и той ако се събуди ще се разплаче."
Петко Петков - учител на Боян Петров: "Нито паметник, нито нещо друго би го зарадвало толкова, ако неговите каузи бъдат продължени."

Целият живот на Боян Петров е неразривно свързан с Кресна. Там прави дипломната си работа, служи в казармата и за малко не губи живота си. Поставя си за цел магистрала "Струма" да не пресича Кресненския пролом.

доц. д-р Стоян Бешков - НПМ при БАН: "За него това беше нещо като Родина, като дом, като нещо мило и свидно. Тогава си постави за цел да се отдаде след изкачването на всички 8-хилядници за спасяването на Кресненския пролом."

И до днес съмишлениците на Боян не се отказват от мечтата му.

Мануела Малеева - приятелка на Боян Петров: "Когато Боян застанеше зад някоя кауза, знаех, че тя е смислена и че трябва да се борим за нея."

Приятелите му призовават повече хора да се включат в подписката за опазването на пролома, която е в музея "Земята и хората". Заради природата и заради Боян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тейлър Суифт ще открие церемонията за Американските музикални награди
​Тейлър Суифт ще открие церемонията за Американските музикални награди
Храбра монахиня спря крадци в Полша
Храбра монахиня спря крадци в Полша