НОВИНИ

Изложба за ордена "За храброст" е открита във Варна

Най-почитаният български орден - „За храброст", е в центъра на най-новата изложба във варненския Военноморски музей. Акцент в експозицията е пиката на Самарското знаме с вградения в нея орден. Изложбата проследява историята на отличието до 50-те години на миналия век като експонатите са от Военноморския и от Националния военноисторически музей.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
14:05, 04.05.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Орденът „За храброст" е учреден от княз Александър Батенберг само няколко месеца след създаването на Княжество България и за десетилетия остава най-висшето държавно отличие у нас.

Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей - Варна: За нас най-ценно и най-привличащо погледа е отличието орден "За храброст" първа степен, който е връчен на Самарското знаме, той може да бъде видян така, както и тогава е изработен и вграден в пиката на знамето.

Това е емблематичен случай на награждаване на знаме и допълнително подсказва значението на ордена.

Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей - Варна: Признанието за готовност за саможертва или за извършена саможертва в защита на отечеството.

Орденът "За храброст" се връчва и посмъртно, както в мирно време, така и по време на война, на мъже, но и на жени, на редови войници и на офицери, много от тях от военния ни флот.

Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей - Варна: Например, героят от Балканската война Димитър Добрев, но това, което е малко познато за него, че той е кавалер на орден за храброст още като юнкер за участието си в сръбско-българската война.

Изложбата гостува във Военноморския музей до 15 юни, а за Деня на българската армия - 6 май, експозициите и корабът „Дръзки" ще със свободен вход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Днес е международният ден на Междузвездни войни
Днес е международният ден на "Междузвездни войни"