НОВИНИ

Изложбата с кейовете на Кристо отплува към Варна

Изложбата със снимки от „Плаващите кейове на Кристо“ се мести във Варна. За един месец в София експозицията привлече над 3000 посетители, които се потопиха в неповторимата лятна атмосфера на кейовете в италианското езеро Изео.

bnt avatar logo
от БНТ
19:59, 13.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Арт инсталацията „Плаващи кейове на Кристо“, както и всичките му други проекти, съществува ограничено време. След като изчезна от езерото, тя остана в рисунки, графики, текстове и снимки. Затова всяка снимка от тази изложба е нейно продължение, а всеки фотограф, професионалист или любител е донякъде съавтор на Кристо.

Георги Лозанов
„Това е изкуство, което изисква участие, преживяване и според това преживяване да действаш - да скачаш, да пееш, да се въргаляш, да стоиш и да се поддаваш на магията и пр. И те всъщност са снимали това, собственото си участие, собствената си реакция, а тя е част от творбата.“

Интересът на българската публика към плаващите кейове е унищожил предубежденията у родната арт гилдия дали Кристо е достатъчно български творец, убеден е Лозанов.

Георги Лозанов
Почва да се усеща нещо много важно: няма национални граници в изкуството. Самото изкуство на Кристо много отдавна настоява за това. Но сега вече и българските творци са наясно.

В мразовития зимен ден Плаващите кейове, видени през обективите на наши сънародници, пренасят в спокойствието и красотата на лятна Италия и приближават до деликатния гений на един голям български творец.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ 2 почистиха сметта в квартал Лозенец
След репортаж на БНТ 2 почистиха сметта в квартал "Лозенец"
Пенсионери живеят при ниски температури в Дома за възрастни хора Обзор-29 в София
Пенсионери живеят при ниски температури в Дома за възрастни хора "Обзор-29" в София