Ден предсрочно, излязоха резултатите от тестовете по български език и по математика на седмокласниците, които кандидатстват за гимназиите. Всеки ученик може да види точките си в специалната платформа на просветното министерство с код за достъп и входящ номер. В столицата резултатите са съизмерими с миналогодишните, каза за "По света и у нас " началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. А новото е, че тази година документи за кандидатстване ще се подават само онлайн.

Децата, с които говорих тук са получили високи резултата на изпитите. На български имат по над 90 точки, а един от учениците е изкарал по математика пълните 100 точки. Казаха, че са доволни, че тестовете не са ги затруднили. За съжаление заради техническа грешка, както казаха от министерството на образованието, само тук, в това училище резултатите по математика са забавиха с около час. Иначе, както каза и ти, новото тази година е, че документите за участие в класирането ще се подават само по електронен начин.

Проблем ли се оказа задачата с илюстрация в изпита след VII клас?

Проблем ли се оказа задачата с илюстрация в изпита след VII клас?

Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български език и литература след VII клас. В 7 часа тази сутрин в Министерството на образованието беше изт...

Всеки от седмокласниците има свой профил в платформата на просветното министерство.За да видят точките си от двата изпита, учениците влизат с код за достъп и входящ номер.Георги и Ева от столичното 125-то училище получиха високи резултати по български от по над 90 точки.

Георги Пашалиев, 125-то СУ: Деветдесет и три и половина.

БНТ: Това е висок резултат.

Георги Пашалиев, 125-то СУ: И аз така смятам. Имам само една грешна задача от първия модул на българския.
Ева Донсузова, 125-то СУ: На преразказа са ми отнели малко повече точки. Но като цяло съм се справила добре. Искам да уча в някоя езикова.

Според началника на столичното управление по образованието Ваня Кастрева проверителите са се справили предсрочно с електронното проверяване на работите, което се прави за първи път. Сега следва учениците да получат свидетелството си за завършено основно образование до 2 юли.В работните дни от 28 юни до 2 юли, родителите им могат да се запознаят със сканираните изпитни работи.В столицата това ще става- за българския език в Професионалната гимназия по автоматика и електроника, а за математиката- в Гимназия " Джон Атанасов".

Ваня Кастрева, началник на РУО - София Оценката, която те са получили съгласно нашата наредба е окончателна.

От 3 до 5 юли се подават онлайн заявленията за участие в класирането.Това може да стане по три начина. Родителят сам подава в платформата на министерството заявлението със желаните паралелки от всяко електронно устройство с достъп до интернет. Или- родителят отива в училището на детето и там му съдействат да попълни заявлението електронно.

Ваня Кастрева, началник на РУО: София Препоръката ни е да се ползват от услугите и консултацията на училищата, в които техните деца се обучават.
Венелина Николова, директор на 125-то СУ: Аз смятам че българските родители на седмокласниците поне на наша територия ще се справят и сами, но въпреки това имаме вариант за помощ.

И третият вариант- родителят отива в училище-гнездо, където специалист попълва заявлението, а той се подписва, че това е неговият избор. Вече са определени 11 училища- гнезда в различни райони на столицата. Платформата ще е отворена денонощно. Колкото до самите желания, те трябва да са съобразени с бала на детето и добре обмислени.

Ваня Кастрева, началник на РУО: София Аз винаги препоръчвам не по-малко от между 10 и 20 да бъдат желанията, не по- малко от тази бройка.

Най-ниският бал може да е 30, най- високият 500. Родителите трябва да внимават, тъй като различните паралелки могат да имат различни балообразуващи предмети, определени от приемащите училища. Паралелките в столицата са общо 383. От тях профилираните- 229, а професионалните - 154.

"Богатствата на момъка" на Георги Русафов на изпита по литература след 7 клас

"Богатствата на момъка" на Георги Русафов на изпита по литература след 7 клас

Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български език и литература след 7. клас. В 7.00 часа тази сутрин в Министерството на образованието беше изте...

Трябва да кажем още, че седмокласниците в столицата са около 10 и 300. Първото класиране трябва да е готово до 11 юли, второто- на 18 юли, а третото- на 29 юли.Така кампанията като цяло няма да навлезе в месец август, въпреки че тази година изпитите бяха изместени в средата на юни.

Над 61 000 седмокласници се явиха на изпит по математика

Над 61 000 седмокласници се явиха на изпит по математика

Учениците от 7. клас решаваха задачите от Вариант 1 на изпита по математика, който е и вход за гимназиите. Над 61 000 седмокласници се явяват на изпит...