COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Измамници събират дарения на улицата, преструвайки се на глухи

Мними глухи обикалят централни софийски улици и събират дарения за изграждане на център за хора с увреден слух. За това сигнализираха потребители на социалните мрежи, станали жертви на порочната практика. От публикуваните във фейсбук материали се вижда, че парите се искат от името на Съюза на глухите в България.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
08:23, 20.06.2018
5788
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

БНТ потърси за коментар Ашот Дарандонян от фондация "Заслушай се", който изрази активна позиция по казуса. Той обясни, че са запознати с проблема от повече от година, но напоследък подобни случаи са зачестили.

Ашот Дарандонян: Искаме да кажем на хората да не вярват, че това наистина са глухи хора. Те не изглеждат по този начин, не владеят жестов език. Има немалко организации, които наистина се борят за по-добър живот на глухите хора, осигурявайки достъп до качествени грижи и услуги. Това, което знаем е, че тази практика е разпространена и в други страни от ЕС. Предполагаме, че става дума за организирана група от хора, която действа не само в България. Не сме сигнализирали в полицията, защото не смятаме, че това ще бъде ефективно, опитваме се да предупредим чрез медиите и социалните мрежи", допълни той.

Коментар за измамите направи и Александър Иванов, който има проблеми със слуха и е силно възмутен от порочната практика.

Александър Иванов: Тези, които се преструват на глухи на наш гръб, тотално разрушават имиджа на глухите хора. Те са представени като просяци, които търсят съжаление, милостиня, което не е вярно. Има много организации, които помагат на истинските хора с увреждания в звука. Може да проверите дали говорите с измамник чрез писмена комуникация, като го помолите за контакти на голeмите организации, с които работим, а най-основният показател е, че измамниците не владеят жестомимичен език.
;

Няма официална статистика колко са глухите хора у нас. Общо те 120 000 българи имат различна степен на увреждания на слуха, като 15 000 от тях използват жестомимичен език.

Представителите на хората със слухови увреждания призоваха гражданите да не вярват на измамници, които ги спират на улицата и да проверяват всеки призив за събиране на дарения, в който имат съмнение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Временно отмениха таксата за отразяване работата на Общинския съвет в Каварна
Временно отмениха таксата за отразяване работата на Общинския съвет в Каварна
Новият покрит базар на централния русенски пазар ще е готов през септември
Новият покрит базар на централния русенски пазар ще е готов през септември