Реакции след решението на принц Хари и съпругата му Меган, че се отказват от официалната си роля на висшестоящи членове на кралското семейство. В специално обръщение, разпространено от Бъкингамския дворец, херцогът и херцогинята на Съсекс декларират, че възнамеряват да прекарват повече време в Северна Америка. Освен това, по-младият внук на кралица Елизабет Втора и американската му съпруга споделят, че ще работят, за да постигнат финансова независимост.

Британското кралско семейство е разочаровано, а според британски медии кралица Елизабет Втора дори е разстроена от плановете на внука си.

Изявлението на Хари и Меган е било изненада дори за самата кралица, която не е била предварително информирана. Според кралски коментатор това е недопустимо.

Ричард Фицуилямс, кралски коментатор: Миналата година беше доста неприятна за кралското семейство, а тази започва по начин, който не само е безпрецедентен, но и безспорно ще има сериозни последици.

Самите британци са разделени в реакциите си на новината, че херцозите на Съсекс се отказват от привилегиите си като членове на кралското семейство.

Принц Хари има много малък шанс да наследи короната, тъй като преди него това право имат баща му принц Чарлз, брат му принц Уилям и неговите трима наследници.

Хари и Меган се оттеглят като водещи кралски особи

Хари и Меган се оттеглят като водещи кралски особи

Британският принц Хари и съпругата Меган обявиха, че се отказват от официалната си роля на висшестоящи членове на кралското семейство.