НОВИНИ

Изненадващи проверки по пазарите в София заради африканската чума по свинете

По-засилен контрол на столичните пазари заради чумата по свинете. Инспектори на Агенцията по безопасност на храните, Столичния инспекторат и МВР провериха дали на пазара за животни в Подуене се спазват забраните и ограниченията за търговия с домашни прасета и продукти от свинско месо. Нарушения при продажбата им не бяха открити, но инспекторите съставиха протоколи за други нарушения.

Айше Сали
от Айше Сали
12:35, 20.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

На пазара в Подуене забраната за продажба на домашни прасета беше спазена. Инспекторите обаче обаче откриха други нарушения.

Д-р Борис Велев, ветеринарен лекар, отговарящ за пазара: Ние сме компетентни в рамките на пазара, а отвъд оградата, на улицата, има хора, които продават там и ние нямаме контрол над тях. Там им съставиха актове.

Регистрация на обектите, където се отглеждат животните и пътни листове, с които се превозват, са сред изискванията за търговците.

Божидар Александров, продавач: С лични кафези съм и периодично се дават хапчета, витамини. По-малко като се гледат, по-добре се гледат.

Предлагането на живи животни и зеленчуци, отглеждани в домашни условия, привлича все повече последователи на здравословното хранене. Въпреки опасността заради чумата по свинете и днес пазарът в Подуене беше сред задължителните им спирки.

Елена Болтаджиева, редовен клиент на пазара: Почти всяка събота съм тук. Пазарувам зеленчуци, млечни продукти, включително и меса. Купувам само от едно място и досега не съм имала проблеми. Наясно съм за опасностите, но въпреки това считам, че тази храна е по-добра и по-чиста.

Проверките продължават и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Street food & Art Festival ще се проведе в Бургас и Варна
Street food & Art Festival ще се проведе в Бургас и Варна
За Великобритания задържането на два плавателни съда от Иран е недопустимо
За Великобритания задържането на два плавателни съда от Иран е недопустимо