НОВИНИ

Износът на ток се е увеличил с 40% за първите четири месеца на 2019 г.

Очаква се след юни продажбите на електроенергия зад граница да скочат още повече заради премахването на такса за износа.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:58, 02.05.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
износът ток увеличил първите четири месеца 2019

Износът на електроенергия от България се е увеличил с над 42% за първите четири месеца на годината. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор. Според справка на държавната компания до края на април производството на ток е нараснала с над 6%. Потреблението в страната обаче е нараснало символично - с близо 2 на сто.

Най-много ток в страната продължават да произвеждат базовите централи - АЕЦ "Козлодуй" и тецовете. За първите четири месеца на годината те са увеличили производството си с близо 13%. По-сериозен е и ръстът на производство на ток от малки възобновяеми енергийни източници - фотоволтаици, вятърни централи и централи на биомаса. Те са увеличили предлаганите количества с 15 на сто.

Изненадващо водноелектрическите централи сериозно намаляват производството си с близо 40 на сто, спрямо година по-рано.

;

От вчера в планов годишен ремонт е един от двата работещи блока на АЕЦ "Козлодуй". Освен че ще бъде подменено горивото му, ще бъдат извършена и модернизация, която ще позволи на блока да работи с капацитет 104%.

Очаква се ремонтът да приключи в средата на юни. Дотогава най-големият производител на електроенергия в страната ще бъдат топлоелектрическите централи (виж графиката).

Очаква се до края на годината да продължи както нарастването на производството на ток у нас, така и износът. От юни ще отпадне таксата за износ на български ток, което ще увеличи експорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Оскарови промени
ДРУГИТЕ новини: Оскарови промени
Новият филм на Тарантино е включен във филмовата програма на фестивала в Кан
Новият филм на Тарантино е включен във филмовата програма на фестивала в Кан