НОВИНИ

Изпълниха последното желание на поета Уилям Мередит

Част от праха на световноизвестния американски поет Уилям Мередит беше разпръсната днес над Рилската света обител. Това било последното желание на поета, което споделил с дългогодишния си приятел Ричард Хартайс, който по-късно основал фондация на негово име. Другата част от праха е погребана в родината му.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
20:50, 21.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Уилям Мередит е носител на наградата "Пулицър" за поезия. Приживе е бил голям почитател и приятел на страната ни. Обявен е за почетен гражданин на Република България и многократно е посещавал Рилския манастир, заради прекрасното съчетание от природа и духовно богатство.

Ричард Хартайс
“Това е сърцето на българския духовен живот. Един много важен манастир. Ние донесохме праха на Уилям, а свещеникът ги богослови и отслужи прекрасна церемония. Още едно кралско сърце е тук. Ритуалите са много важни, те ни показват колко сме свързани като хора.”
Лидия Асенова
“Това беше един невероятен човек, който много обичаше България. Той имаше Вапцарова награда с която безкрайно се гордееше.”

През 1986 година излиза редактираният от Уилям Мередит сборник “Поети от България”, който съдържа 73 стихотворения от 24 съвременни български поети. Многократно поета е помагал и на български художници, като е организирал техни изложби в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка и одит във фирма Бул Био след сигнал на Открито
Проверка и одит във фирма "Бул Био" след сигнал на "Открито"
ООН в търсене на решение за Сирия и мигрантския поток
ООН в търсене на решение за Сирия и мигрантския поток