НОВИНИ

Семейството на убитата Яна пет години търси възмездие

До няколко дни Върховният касационен съд ще обяви окончателната присъда на единствения подсъдим за жестокото убийство на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов-Чеци. Миналата година Софийският апелативен съд замени доживотната присъда с 19 г. затвор. Пред БНТ родителите на убитото момиче заявиха, че ще се борят докрай за най-тежкото наказание. Вече пета година процесът се точи по инстанциите, а семейството на Яна все още търси възмездие.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
07:39, 14.04.2016
Чете се за: 02:47 мин.
У нас

Всеки ден родителите на убитата Яна идват на гробищата, за да си спомнят за тяхната дъщеря. Момичето е погребано на сто метра от родната й къща в село Хърлец.

Явор Кръстев, баща на убитата Яна Кръстева: Някак си по-леко става. Имаш чувството, че си по-близо до нея. Знам ли как да го кажа.
БНТ: Защо избрахте тази снимка, на нея се вижда морето?
- Не точно заради морето. Може би заради вдигнатата й ръка. Показва нещо, за така си го асимилирам, показва на по-младите натам, това е животът. Към свободата, напред. Може би нещо такова. Нека ако някъде го види това убиецът нещо да му отвори там в главата, да знае какво е направил и къде е докарал това невинно дете на два метра под земята.

В родния дом на Яна нейното присъствие се усеща навсякъде. Семейството е поставило нейни снимки във всички стаи. Нейните родители ни показват и семейния албум в него почти навсякъде може да видим усмивката на Яна.

Бащата на Яна Явор разказва, че всеки ден проверява в сайта на Върховния съд за окончателната присъда, която чака още от средата на януари. Надява се процесът най-после да приключи.

Явор Кръстев, баща на убитата Яна Кръстева: Вървим тук като всичко ни е криво. Мъка вътре има. Тягостно тежко е. Това ни крепи още, тази надежда, че ще има едно възмездие. Надявам се ВКС да вземе това под внимание да му върне доживотната присъда.

Софийският апелативен съд замени доживотната присъда на Русинов с 19 г. затвор приемайки, че престъплението не е извършено по особено жесток начин. Според магистратите наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. Семейството разказва, че никога няма да забрави деня, в който разбират, че присъдата е намалена.

Явор Кръстев, баща на убитата Яна Кръстева: Агонията е траяла на Яна, Бог да я прости дъщеричката, между 25-30 минути разкъсвания на бял дроб, откъснато ухо, счупени ребра.
Росица Кръстева, майка на убитата Яна: В съдебната палата ние влизаме с наведени глави, а самият убиец влиза с гордо вдигната глава. Той е прав, а ние сме виновните.Просто идваше ми там да скоча и да го удуша с голи ръце.
Явор Кръстев, баща на убитата Яна Кръстева: Почувствахме се като... удар с чук. Аз не го повярвах. На жена ми й се насълзиха очите. Какво можеше да направим. Да крещим и да викаме.


;

Последната среща на Явор с подсъдимия за убийството на Яна е в съдебната зала.

Явор Кръстев, баща на убитата Яна Кръстева: Не съм си свалил погледа от него. Той не поиска нито един път да ме погледне в очите. Явно се вижда, че той си е гузен. Убийците имат много по-големи права от потърпевшите в момента е така в България. Аз ако съм на негово място и знам, че съм извършил това нещо поне да ми е леко въпреки че ще отида в затвора ще си го призная. Пред себе си да бъде чист знае, че го е извършил. Доказано е, че той е извършителят. Пред себе си, пред душата си, ако има такава поне да бъде чист. Аз знам, че доживотна без замяна е по-тежка от смъртната присъда, но за мен лично такъв човек не трябва да живее на този свят. Той няма право. Аз знам, че моето момиче е на два метра под земята и 1000 години да му дадат няма да го върне и пет пъти да го разстрелят пак е все тая. Яна никой няма да я върне. Утре като излезе след 10 години той вече ще е марков убиец. Утре може да бъде вашето дете. Това е лошото. Ако съм жив и го пуснат, той вече няма да е между нас. Ще продам всичко, но ще го открия, където и да отиде. И тогава ще сменим ролите. Него ще го пратя при дъщеря ми, а аз ще отида на неговото място в затвора.

Днес най-големият страх на родителите е да не би един ден отново да видят Русинов на свобода.

Явор Кръстев, баща на убитата Яна Кръстева: Предполагам, че се връщат някакви доказателства и имаме съмнения, че може да го оневинят, но не ми се вярвам дотам да стигне.
БНТ: Откъде се появяват тези съмнения? - От приказки оттук оттам от хора с моята съдба. Пак така стигат като мен до доживотна присъда връщат го на ВКС ...обикновено казват каквото каже Апелативния съд това дава и ВКС.
БНТ: Казват, че времето лекува? Така ли е? - Не! Това не може да го излекува никой. Колкото повече минава времето, толкова повече боли.
БНТ: Склонен ли си да простиш? Да проста ли, не. Не мога да простя при положение, че е доказано, че той е убиецът на моето дете. Дете на 28 години студентка, отгледана, тя винаги беше лъчезарна. Докато дишам, няма да простя.

Според адвоката на Чеци около случая има много неясности и затова той настоява Русинов да бъде оправдан. В защитната си теза споменава, че на мястото на убийството са открити биологични следи от още 2 или 3 неизвестни лица, срещу които разследването продължава. Потърсихме за коментар адвоката на Русинов, но той не пожела да застане пред камерата ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против тол таксите
"За" и "против" тол таксите
Протестите срещу македонския президент ескалираха
Протестите срещу македонския президент ескалираха