НОВИНИ

Изпращаме 160 военни на мисия в Афганистан

С тържествена церемония на 2 май изпращаме 38-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът ще се проведе от 14 ч на площад „Свобода“ в Хасково и в него ще участват заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:54, 01.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
изпращаме 160 военни мисия афганистан

Контингентът е в състав до 160 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Иван Иванов от Дирекция „Логистика” в Министерството на отбраната.

Ротата за охрана на летище Кандахар е сформирана от над 100 военнослужещи, като по-голямата част от състава й е от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Повече от половината военнослужещи са с опит от мисии зад граница.

Командир на ротата е капитан Светлин Симеонов – заместник-началник на щаба по огневата поддръжка във военно формирование 52 740. Участвал е в мисии зад граница през 2008 и 2012 г. в Афганистан и през 2009 г. в Босна и Херцеговина.

Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като страна-членка на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последният излъчен епизод на Игра на тронове постави рекорд за туитване
Последният излъчен епизод на "Игра на тронове" постави рекорд за туитване
Йоханес Хан призова за обединяване на Европа и интеграция на Западните Балкани
Йоханес Хан призова за обединяване на Европа и интеграция на Западните Балкани