Лъвчетата Масуд и Терез отиват в Холандия

Вече има решение на казуса с лъвчетата. Още утре Терез и Масуд могат да заминат за Холандия. Това обявиха от екоминистерството, часове след като в центъра на София имаше протест против изпращането им в Пазарджик. Лъвчетата от няколко месеца се лекуват в столицата, след като бяха спасени от зоокъта в Разград. Миналата седмица общинският съвет в Разград гласува за пореден път животните да бъдат дадени на Пазарджик, вместо да отидат в Холандия, където да получат специализирани грижи.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
преди 2 години (извънредно)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
д-р Дамян Илиев - изп. директор Българска агенция по безопасност на храните: Утре те ще заминат за Холандия.

Така завършва историята на Терез и Масуд - двете лъвчета, които вече няколко пъти изправят едни срещу други институции и граждани. Още през декември властта даде дума, че животните ще заминат за Холандия. Но това не се случи досега.

- Вие я дадохте на 22 декември. Ако това не го направите, ще загубите завинаги доверието във вас.

- Аз на първо място трябва да спазя закона.

А законът до тази сутрин завързвал ръцете на министъра. От Агенцията по храните представили доклад, според който в Пазарджик лъвчетата ще бъдат добре.

Все още няма отговор обаче защо в зоокъта в Разград, който няма лиценз за работа, изобщо се отглеждат лъвове.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Чисто емоционално да искаш е едно, а друго е какво ти разрешава законът, който трябва да спазваме.

Между емоциите и закона - хората, които спасиха живота на лъвчетата заявиха, че няма да се откажат от тях. У нас няма специалисти, които да могат да гарантират оцеляването на толкова малки животни със сериозни здравословни проблеми.

Любомила Кривошиева - Фондация "Дивите животни": Просто няма да ги вземат за Пазарджик. Просто няма начин да ги вземат да отидат в Пазарджик.

От Министерския съвет протестът стигна до екоминистерството.

- Длъжни са да дават уникални номера, на всеки. Това в момента показва тотална непрозрачност и неуважение към гражданите.

Протестиращите обаче бяха приети и изслушани.

Явор Гечев - Фондация "Четири лапи": Експертите казаха, че ще търсят правна формулировка, така че лъвчетата да заминат в Холандия. За момента не са намерили такава формулировка.

Два часа по-късно формулировката бе намерена.

д-р Дамян Илиев - изп. директор Българска агенция по безопасност на храните: В България няма достатъчно възможности за контрол на заболяването ежедневен лабораторен контрол, а и е необходима специализирана грижа по време на лечението.

Така вече официално лъвчетата заминават за Холандия. Там те ще бъдат под грижите на Джуно и Марк.

Джуно Ван Зон - Център за големи котки, Холандия: Ще им осигурим специализирана медицинска помощ, нашите експерти имат необходимия опит. В центъра в Холандия сме спасявали много лъвчета като тях.

Когато бъдат излекувани, Терез и Масуд ще бъдат изпратени в резерват в Африка.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени