НОВИНИ

Израелски изтребител беше свален от сирийската ПВО

Израелски изтребител Ф-16 се разби в Северен Израел, след интензивен обстрел на сирийската противовъздушна отбрана. Самолетът е участвал в мисия срещу ирански дрон, нарушил въздушно пространство на страната, обявиха израелските военни. Иран нарече нелепи твърденията, че има дронове в Сирия. Дамаск и Бейрут осъдиха израелските въздушни удари на сирийска територия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:30, 10.02.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Тази сутрин в Северен Израел звучаха сирени за тревога, заради събитията, които според израелските военни са се развили така:

Ирански безпилотен самолет е свален от боен хеликоптер, след като е проникнал във въздушното пространство на еврейската държава. В отговор на нарушението израелски изтребители Ф-16 са атакували и унищожили ирански цели на сирийска територия. Сред тях е пункт за управление на дронове. Осемте машини са били подложени на масиран огън от сирийската противовъздушна отбрана и една от тях е паднала край село Хардуф в Северен Израел. Първоначално формулировките не бяха категорични, но по-късно израелски медии съобщиха, че самолетът е бил свален. Пилотите са катапултирали на израелска територия и са отведени в болница. В отговор са нанесени нови въздушни удари на територията на Сирия, а самолетите са се завърнали невредими.

Това е първата загуба на израелска бойна машина от 2006 г., когато хеликоптер е свален от Хизбула над Ливан. Дамаск обвини Израел в агресия и съобщи, че е улучен повече от един израелски самолет. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права Израел е атакувал и база, където има сили на Иран и Хизбула. Иран няма дронове в Сирия и дава само военни съвети, съобщиха от външното министерство в Техеран. Медии обаче твърдят, че заклетият враг на Израел подпомага режима в Дамаск с оръжие и военни отряди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в Народното събрание
Ден на отворените врати в Народното събрание
Протест срещу случаи на тормоз в детски градини
Протест срещу случаи на тормоз в детски градини