НОВИНИ

Израелски войник е признат за виновен за убийството на палестински нападател

Израелски войник беше признат за виновен за непредумишлено убийство на ранен палестински нападател, станало през март миналата година в град Хеброн, на Западния бряг. Присъдата се очаква до няколко седмици. Случаят с 20-годишния сержант Елор Азария предизвика разделение в израелското общество. Близо половината участници в допитване подкрепят подсъдимия. Висши военни посочиха, че постъпката му не отразява ценностите в армията. Днес в Тел Авив имаше демонстрации.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:19, 04.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Стотици хора демонстрираха пред военния съд в Тел Авив в подкрепа на Елор Азария, който през март миналата година прострелва смъртоносно палестинец. 21-годишният Абд аш Шариф участва в нападение с нож срещу израелски войници. Той лежи ранен на земята, когато сержантът стреля срещу него. Инцидентът е заснет от палестинец, израелска правозащитна група разпространява кадрите.

Случаят поляризира обществото. Десни политици и някои знаменитости подкрепят Азария, но висши военни смятат постъпката му за недопустима. Съдът отхвърли оправданието, че палестинецът може да е носил колан с експлозиви и прие аргументите на обвинението, че мотивът е отмъщение. Министърът на отбраната призова обществото да приеме решението.

Авигдор Либерман, министър на отбраната на Израел: Присъдата е сурова. Но първо ще помоля за нещо всички - онези, които я одобряват и онези, като мен, които не я одобряват толкова. Нека да уважим решението на съда и да бъдем сдържани.

Максималната присъда за непредумишлено убийство е 20 години затвор. Според бащата на убития Азария трябва да лежи до живот.

Юсри Фатах аш Шариф, баща на убития: Съдът реши, че той е виновен и това е добра стъпка. Надяваме се на справедлива присъда.

На фона на десетилетния конфликт в района, много израелци не се примиряват.

Ейтан Коен, демонстрант: Да убиеш терорист е едно от най-моралните неща. Терористът иска да убие хора. Логично е да убиеш него. Той няма право да живее.

Пресата припомня, че инцидентът става по време на вълна от нападения срещу израелци на Западния бряг, където от есента на 2015 г. са убити над 40 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния с ново правителство
Румъния с ново правителство
Приютът за бездомни във Варна е препълнен, има нужда от помощ
Приютът за бездомни във Варна е препълнен, има нужда от помощ