Изследване доказва нетолерантността на българина

Пословичната толерантност на българина е мит – това показват данните на социологическо проучване на Института за регионални изследвания към Висшето училище по агробибизнес и развитие на регионите в Пловдив. Изследването показва преобладаващи в обществото изключително високи негативни нагласи към бежанците.

от Росица Колева
преди 4 години
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Над 60% от българите отказват да живеят заедно или в близост до бежанци, а над 70% не приемат техен близък да сключи брак с бежанец, сочи изследването, проведено в цялата страна. Едва 40 на сто от хората в България считат, че бежанците трябва да се приобщават към нашата култура, за да си осигурят работа. Срещу това застават над 80% от българите, които искат по-сериозни мерки при нелегално влизане в страната. В допълнение близо 40 на сто от сънародниците ни смятат, че за бежанците не трябва да бъдат отпускани никакви финанси.

Светозар Гледачев: „Първо, ние не сме толерантни, второ, ние не можем да приемем чужденци не само от други религиозни общности, не приемаме и сирийците християни.”

Причината според експертите е промененият характер на феномена „бежанец”, възприеман като радикален елемент.

Доц. Ерванд Степанян: „Хората се плашат от тероризма, независимо че ние нямаме голям опит в това – имаме само Сарафово.”

Другата причина е променените през последните 25 години социални ценности на обществото в резултат на икономическите реалности.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени