НОВИНИ

Изследват Венера от Вестонице

Най-старата известна на съвременната наука керамична статуетка беше преместена в лаборатория в чешкия град Бърно. Фигурката е открита в Моравия през 1925 година.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:44, 18.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Тежко въоръжени чешки полицаи охраняваха преместването на безценна статуетка от Музея на земята в Бърно до изследователска лаборатория. Мерките за сигурност са взети заради така наречената Вестонишка Венера. Тя е най-известната чешка археологическа находка.

Малката статуя е открита на 13 юли 1925, край село Долно Вестонице в Моравия. Известна е като палеолитната Венера . Височината й е 111 милиметра, ширината 43 милиметра.

Сега специалистите ще се опитат да разберат дали е цяла отливка от глина и ще разгадават кухините и вдлъбнатините по нея.

Зузана Патакова, системен инженер в Бърно": Използваме рентгенови лъчи, за да сканираме статуята, за да разгадаем вътрешната й композиция. По време на сканирането бавно ще я въртим, за да получим триизмерно изображение."

Възрастта на моравската Венера е 25000 или 29 000 години. Тя притежава всички символи на женската плодовитост и е едно от първите доказателства за преисторическа изработка от горена глина.

Петр Неруда ,куратор на моравския музея на земята в Бърно: Със сигурност няма да узнаем с каква цел е изработена фигурата и вероятно няма да разберем кой я е изработил.

По принцип вестонишката Венера се съхранява в специален сейф. Изнася се само, когато отива на изложба, а това е предимно извън Чехия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести сред бизнес средите в Турция
Арести сред бизнес средите в Турция
Благоевградският съд определи мярка “домашен арест” за Владимир Краузе
Благоевградският съд определи мярка “домашен арест” за Владимир Краузе