НОВИНИ

Изслушаха българския кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова

България е сред най-старите страни в Европа в културно-историческо отношение, преживяла славни времена на толерантност, диалог и познаване на другите. Това заяви тази вечер Ирина Бокова на неформалното изслушване на кандидати за поста генерален секретар на ООН. Тя изтъкна опита си като български политик от началото на прехода и от работата си като генерален директор на ЮНЕСКО за справяне с новите предизвикателства пред Световната организация. Изслушванията, които започнаха днес, са безпрецедентни в 70-годишната история на ООН и слагат ново начало на прозрачност в избора на водещата фигура на организацията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:37, 12.04.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Идеалният кандидат за поста генерален секретар на ООН трябва да е независима и силна личност с морален авторитет, политически и дипломатически талант, добри управленски умения, заяви в началото на слушанията председателят на Общото събрание Могенс Люкетофт. Като приоритетни задачи той определи борбата с климатичните промени, утвърждаването на мира, включително сред натиск върху великите сили, и реформа на ООН.

Кандидатите са осем, слушанията продължават до 14 ти април. Новата процедура с встъпителни думи и въпроси в двучасови сегменти слага край на непрозрачни практики за избор от миналото. Ирина Бокова очерта визията си за новите предизвикателства пред ООН.

Ирина Бокова - кандидат за генерален секретар на ООН: Наясно сме и с новите предизвикателства, пред които сме изправени в наши дни- бежанци, конфликти, възхода на екстремисткото насилие, разрушаването на нашето наследство, надигащите се сили, които искат да ни убедят, че не можем да живеем заедно. За мен това е неприемливо. Като убеден мултикултуралист мисля, че ООН трябва да заложи днес на превенцията, мира, диалога, дипломацията, устойчивото развитие. Мисля, че всичко, от което се нуждаем днес е умението да живеем заедно и да се уважаваме взаимно.

По големия въпрос за опазването на мира е необходимо засилване на ролята на ООН за предотвратяване на конфликти чрез мироопазващи мисии,силна дипломация, изграждане на общества, устойчиви към екстремизма, укрепване на иституциите, зачитане върховенството на закона и човешките права, социално приобщаване, изтъкна Бокова.

Ирина Бокова - кандидат за генерален секретар на ООН: Иска ми се да имах вълшебна пръчка, с която да реша някои много сложни ситуации на конфликти и конфронтации, да приложа решенията на Общото събрание и на Съвета за сигурност. Това, което наистина мога да обещая е, че ще работя с всички сили с вас - страните-членки, че ще ръководя системата на ООН, за да ви помогна в търсенето на мир и устойчиво развитие.

Ако не бъда избрана вярата ми в мултикултурализма и важната роля на ООН няма да се променят, изтъкна Бокова като премина последователно от френски на английски и испански. Тя призна, че се чувства щастлив човек, който и сега върши красива работа с красив мандат- насърчаване образованието, науката, опазване на биоразнообразието, защитата на околната среда и световното културно наследство. Мисля, че това ми дава силата да продължа и при неуспех, отбеляза българската кандидатка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозицията в Македония поиска оставката на президента Георге Иванов
Опозицията в Македония поиска оставката на президента Георге Иванов
Затвориха участък от улицата на съборения тютюнев склад в Пловдив
Затвориха участък от улицата на съборения тютюнев склад в Пловдив