Изслушаха концепциите на първите трима кандидати за генерален директор на БНТ

Започна изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ. Днес Съветът за електронни медии изслуша концепциите на първите трима кандидати за поста - Сашо Йовков, Валерий Тодоров и Тома Иванов. Утре концепциите си ще представят Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. След изслушването, в сряда СЕМ трябва да гласува и да избере нов директор с мнозинство.

Милена Кирова
от Милена Кирова
преди 3 години
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
Надграждане и приемственост при управлението на БНТ - концепцията на Сашо Йовков   
Сашо Йовков, кандидат за генерален директор на БНТ: Онова, с което ние ще се различаваме и ще продължаваме да се различаваме от комерсиалните телевизии - това ще бъде доверието, което до този момент БНТ е спечелила. Зрителят вече не е пасивен участник пред ТВ екран. БНТ 2020 трябва да бъде вече в едни модерни стандарти - ful HD, мултиканална, мултимедийна - телевизия на зрителите, телевизия на всички нас - обща за всички, своя за всеки.

В своята концепция Сашо Йовков застъпва създаването на спортен канал, на канал за култура и образование, запазване и доразвиване на HD канала и технологично обновление на БНТ 2. Според него са необходими промени в Закона за радиото и телевизията и включването в този закон на интернет-пространството, което все повече е проводник на фалшиви новини.

Телевизия на новия зрител - концепцията на Валерий Тодоров 

И за да привлече точно тези зрители, според него БНТ не трябва да догонва, а да изпреварва като заложи на съдържание чрез по-малки форми, по-голямо разнообразие, по-добра организация.

Валерий Тодоров - кандидат за генерален директор на БНТ: Смятам, че бъдещето на телевизията е в многообразие на съдържанието, в съдържателния плурализъм и същевременно с използването на най-модерните, съвременните технологии. Към Дирекция "Техника" смятам, че трябва да се развие направление, което да се занимава с иновации. Предвиждам създаването на една нова дирекция БНТ УЕБ, съответно и развитието на един нов канал, който ще бъде телевизионен плеър, мултимедия, нова хибридна платформа с възможности за платен и свободен достъп до съдържанието.

Валерий Тодоров би създал и редакция "Нови медии", която да работи за привличането на младата аудитория, както и Балкански кореспондентски пункт. Особен акцент постави и на отразяването на културни събития в програмите на БНТ и най-вече в ефира на БНТ 2.

Приемственост, екипност, диалогичност - концепцията на Тома Иванов

Според него трябва да бъдат привлечени към зрителската аудитория хората, които са преситени и въобще не гледат телевизия. Тома Иванов си е поставил и срокове за реализация на управленската програма.

Тома Иванов - кандидат за генерален директор на БНТ: До един месец от стъпването ми в длъжност трябва да се изгради основният управленски екип. 12 до 36 месеца - ще се работи за достигане на следните поставени цели. Първо, ликвидиране на бюджетните дефицити, второ поне двойно повече зрители спрямо началото на управленския период. Трето, поне 25% повече приходи, спрямо бюджетната субсидия. И на последно място аудитория доверяваща се все повече на излъчваните послания по БНТ.

Според Тома Иванов е необходимо и създаването на обществени съвети по примера на немските телевизии, които да оказват влияние само върху планирането в перспектива на телевизионното съдържание.

Утре концепциите си ще представят Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. След изслушването, в сряда СЕМ трябва да гласува и да избере нов директор с мнозинство.

Топ 24
Най-четени